Kétszer annyi a zöld rendszámos jármű Magyarországon, mint 2022 elején – közölte Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

Automobile Production At The Hyundai Motor Manufacturing RUS Plant
A worker assembles components to the rear door on a Kia Rio vehicle on the production line at the Hyundai Motors Corp. automobile plant in St Petersburg, Russia, on Friday, Aug. 14, 2015. By volume, Hyundai Kia is the largest automaker in Russia, holding that position as its 15% decline in unit year-to-date sales is the third best performance of all automakers selling in Russia. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók.
Fotó: GettyImages

Mint írták: tavaly 22651 gépkocsit helyeztek forgalomba hazánkban világoszöld hatósági jelzéssel. Az előző év így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, a kevesebb mint 21 ezer darabos 2022-es bővülési csúcsot adta át a múltnak. A zöld rendszámmal munkába állt járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt tavaly.

December végén összesen már több mint 86 ezer klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon.

A teljes hazai állományból:

  • több mint 45 ezer a tisztán elektromos személygépkocsi,
  • közel 3 ezer a tisztán elektromos tehergépkocsi,
  • mintegy 500 a környezetkímélő motorkerékpár, és
  • 206 a tisztán elektromos autóbusz.

Területi bontásban a zöld rendszámra jogosult járművek száma a fővárosban túllépte a 34 ezret, vidéken pedig az 52 ezret. A tavalyi év végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos gépjárművek aránya a 60 százalékot.

A tárca kiemelte: a kormány a környezetterhelés mérséklésében, a klímavállalások teljesítésében meghatározó szerepet szán a közlekedés zöldítésének.

Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A hazai gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához.

A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez.

Újabb pénzcsapot nyit meg a kormány: akár négymillió forinttal is támogathatják az elektromos autó vásárlást

A támogatással autókereskedő vagy autókölcsönző cégek nem élhetnek.