A családtámogatásokat a Gyurcsány-kormány szüntette meg – ezzel a címmel adott ki közleményt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

New,Building,Residential,House,Purchase,Apartment,Concept.,Stylish,Full,Family
Megszólalt a minisztérium: kiderült, mi lesz a családi pótlékkal. Fotó: Roman Samborskyi

A szaktárca ebben azokra a híresztelésekre reagált, amelyek frissen jelentek meg a jövőjéről. Leszögezték: 

A kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, ez egy álhír.

Egyúttal hangsúlyozták, hogy a gyermeket nevelő családokat egyre több támogatással segítik 

  • a családi adórendszeren, 
  • a családi adókedvezményen, 
  • a négygyermekes édesanyák szja-mentességén 
  • és a Pluszon keresztül.

Miért terjedt el az az álhír, hogy a kormány megszünteti a családi pótlékot?

Az ügy előzménye, hogy Ungár Péter, az LMP társelnöke írásban azt kérdezte Csák Jánostól, tervezi-e az Orbán-kormány, hogy megszünteti a családi pótlékot. A megkeresésre Vitályos Eszter, a minisztérium államtitkára reagált. Ő kiemelte, hogy a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család- és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája.

Ehhez képest a magyar sajtó jelentős része valamiért úgy értékelte, hogy az államtitkár nem adott választ arra, megszüntetné-e a kormány a családi pótlékot. Mindezt pedig olyan címadásokkal közölték, mint „Titkolja az Orbán-kormány, hogy megszünteti-e a családi pótlékot”, „Vége a családi pótléknak? A kormány nem tagadja” vagy „A családi pótlék megszüntetésére készülhet a kormány”.

Mindez azonban álhír, a KIM világossá tette, hogy nincs tervben a családi pótlék megszüntetése.

Milyen családi támogatásokat ad a kormány a családoknak?

A Család.hu oldalon bárki ellenőrizheti, milyen családi támogatásokra jogosult az államtól. Ilyen például

  1. a amelyet a Magyar falu program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen, tanyán és birtokközponton lehet igénybe venni a gyermekes családoknak. Ezt egészíti ki a falusi CSOK kölcsön.
  2. A ugyancsak fontos állami forrás. Minden házaspárnak jár, ahol a feleség 18 és 30 év közötti, és legalább egyikük három év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Maximum 11 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent.
  3. Érdemes megemlíteni az illetékkedvezményeket is. Ha egy család falusi CSOK vagy igénybevételével otthont vásárol, teljes egészében mentesülhet a 4 százalékos visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól.
  4. 30: 2023. január 1-jétől azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, egészen 30 éves korukig személyijövedelemadó-mentességet kapnak az átlagbért terhelő mértékéig.
  5. A négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-kedvezményével az édesanyák kettős – a munkahelyen és a családi teendők terén egyszerre tanúsított – helytállását ismerik el.
  6. A családi adó- és járulékkedvezmény bármikor igényelhető, és az adózó összevont adóalapját csökkenti.
  7. A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytat. De legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

Összességében közel félszáz olyan támogatási lehetőség van, amelyet a kormányzat családoknak tart fenn vagy családok alapítása érdekében folyósít, ezek egyike a családi pótlék.

Így lehet kihozni a legtöbbet az extra kamatos babakötvényből

A babakötvény előnyeit akár a szülők is kihasználhatják, feltéve, hogy a befektetett pénz kivételével megvárják, míg a gyermekük betölti a 18. életévét. Ez a gyakorlatilag kockázatmentes befektetés tavaly 17,5 százalékos nettó kamatot hozott.