A babakötvény egy sokrétű állami juttatás, amelynek több eleme is van. Az állam már a gyermek megszületésekor – az anyakönyveztetési folyamatban automatikusan – megképezi a gyermek adóazonosító jelét, amelyhez máris hozzárendel 42 500 forintot. Ez az összeg innentől kezdve a Magyar Államkincstárnál az előző évi mértékével kamatozni kezd egy kincstári letéti számlán.

Budapest, 2022. november 28.Cégtábla a Magyar Államkincstár (MÁK) irodaháza bejáratánál a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton, ahol a Budapesti és Pest-megyei igazgatóság Állampénztári Iroda Kirendeltsége, Állampénztári Ügyfélszolgálat és az Állampapír értékesítési Pont is helyet kapott.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Az állam már a gyermek megszületésekor létrehozza a gyermek adóazonosító jelét, amelyhez máris hozzárendel 42 500 forintot.
Fotó: Róka László / MTI

 

Mi az a és kinek jár?

A babakötvény 42 500 forintos kezdő állami támogatása minden 2005. december 31. után született magyar állampolgárnak jár, valamint 2017. június 30. után született olyan külföldi állampolgároknak is, akik 18 év alattiak, magyar igazolvánnyal rendelkeznek, és az állandó lakcímük alapján szomszédos ország jogrendszere szerint a magyar állampolgárság felvétele a jelenlegi állampolgárságuktól megfosztaná őket.

Az államtól kapott induló tőke mellett a szülők, nagyszülők bármikor dönthetnek úgy, hogy fialtatják a gyermek születésekor kapott forintokat, és pénzt kezdenek gyűjteni az állami támogatás mellé. 

Ekkor egy úgynevezett Start-számlát kell nyitniuk a Magyar Államkincstárnál. Ezen a Start-számlán minden befizetett pénzt automatikusan a babakötvénybe fekteti az állam, az addig letéti számlán együtt őrzött 42 500 forinttal.

Family,,Parenthood,And,People,Concept,-,Happy,Mother,,Father,With
Évi 120 ezer forintnyi befizetés után megáll az állami támogatás az adott évi további befizetésekre.
 Fotó: Ground Picture

„A babakötvényt Start-számlára helyezve 3 százalékkal magasabb kamatot lehet kapni, mint a kincstári letéti számlán, tehát már önmagában ezért is érdemes lehet kihasználni ezt az egyedi sajátosságokkal bíró terméket” – mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés pénzügyi szakértője. A Start-számla kamata az előző évi inflációt 3 százalékkal haladja meg: így például tavaly 17,5 százalékot hozott a babakötvényekbe fektetett pénz, idén pedig rekordszintet várnak.

Adókedvezmények is érvényesíthetők

A babakötvényt kétféle állami támogatás kíséri a kezdő, 42 500 forintos állami támogatáson túl. 

  • Egyrészt a befizetésekre járó kamat. Jóllehet, a babakötvénynél nincs előírva semmilyen kötelező befizetés, de ha a szülő vagy nagyszülő gyűjtöget, azt 10 százalékos, összesen legfeljebb évi 12 ezer forintos támogatással díjazza az állam. Ez azt jelenti, hogy évi 120 ezer forintnyi befizetés után megáll az állami támogatás az adott évi további befizetésekre. A támogatást a gyermek kapja, babakötvényben.
  • Másrészt a babakötvényt a lejáratkor mindenféle nélkül veheti fel az akkor már 18 éves fiatal felnőtt. A kedvezményezettnek tehát nem kell sem személyi jövedelemadót, sem egyéb adót fizetnie, és a kamatokat sem terheli kamatadó és kamatszocho, ami jelentős kamatoskamat-hatással jár, akár 18 éven át.

A kiskorúnak legalább három évig kell tartania a babakötvényben a pénzét, így a Start-számlát legkésőbb a gyermek 15 éves korában érdemes megnyitni, ha azt szeretné a család, hogy 18 éves korában fel tudja venni a pénzt.

Portrait,Of,A,Crawling,Baby,On,The,Bed,In,Her
A babakötvénynél nincs előírva semmilyen kötelező befizetés.
Fotó: Shutterstock

 

Minél előbb, annál jobb

A babakötvény úgy fial csak igazán, ha a családtagok a gyermek minél fiatalabb korában elkezdik a takarékoskodást. 

A befizetés a korábbi szabályokkal ellentétben ma már felső összeghatár nélküli, és a kezdeti szabályokkal ellentétben a gyermeknek nem kell igazolnia a pénz felhasználásának módját sem. Így a babakötvény összege a pénz felvételét követően teljesen szabadon elkölthető.

Ez egyben azt is lehetővé teszi, hogy a szülők ne csak a gyermeküknek szánt pénzt fektessék babakötvénybe, hanem akár a családi megtakarításokat is. Egyetlen feltétel van csupán: 

A gyermek 18 éves koráig a pénzhez semmilyen módon nem lehet hozzáférni.

Amikor tehát babakötvénybe fektetnek a szülők, azt olyan pénzből tegyék meg, amely hosszabb ideig nélkülözhető.