Nem létező, ám könnyű, otthonról végezhető, valamint ausztriai és németországi munkák lehetőségével kecsegtető álláshirdetésekkel  vert át több száz embert egy budapesti férfi a vádak szerint, mintegy 4,5 millió forintos kárt okozva ezzel – derül ki a Somogy Vármegyei Főügyészség hétfőn bejelentett vádemeléséből.

Hands,Of,Young,African,Woman,Opening,Empty,Black,Wallet,,Leather
Hands of young African woman opening empty black wallet, leather purse without money. Financial problems, cash crisis, bankruptcy, low income, finance unemployment concept
Fotó: Shutterstock

A büntetett előéletű, harmincas éveiben járó vádlott 4500 és 20 ezer forint között letéti vagy közvetítői díjat kért a 2021–2022-ben internetes oldalakon, illetve közösségi oldalak online csoportjaiban és fórumain közzétett hirdetéseire jelentkezőktől. Azonban az ügyészség szerint 

a férfinak sem lehetősége, sem szándéka nem volt a hirdetésben vállaltak teljesítésére, azokkal kizárólag a sértettektől akart pénzt kicsalni.

A csalással gyanúsított férfit a kaposvári rendőrök 2023 februárjában vették őrizetbe, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását, azóta egy másik bűnügyben kiszabott szabadságvesztését tölti.

A gyanúsított ellen az ügyészség 571 rendbeli csalás miatt emelt vádat, és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, vagyonelkobzás elrendelésére és a kár megtérítésére tett indítványt.