A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke decemberben 52,8 volt, ami enyhe bővülést jelez a novemberi 52,2 után – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, miután a válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be.

A11I972520210929 gyermeyl tesztagyar 50eves jubileuma gyar latogatas nagy istvan agrag miniszter toth bela gyermely zrt elnok-igazgatoja dr volner pal orszaggyulesi kepviselo havran zoltan magyar nmezet20210929 GyermelyA Gyermelyi tésztagyár idén ünnepli 50. születésnapját, miután 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Komárom-Esztergom megyei településen.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán

December átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a decemberi értékeké 52,7). 

A most mért szezonálisan kiigazított BMI-érték a tizennegyedik legmagasabb e havi érték.

A novemberi felívelést követően az év utolsó havában is mérsékelt bővülést figyelhetünk meg, a BMI kevéssel 50,0 felett áll. Az indexek többnyire emelkedtek, kilenc index áll a fellendülési tartományban:

  • Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 0,5 százalékponttal emelkedett.
  • A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 4,5 százalékponttal nőtt november után. 
  • A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 2,9 százalékponttal nőtt. 
  • A szállítási átfutási idő index immár 50,0 alatt áll, értéke 17,1 százalékponttal esett vissza.
  •  A vásárolt készletek indexértéke 7,2 százalékponttal magasabb decemberben novemberhez képest. Az e havi indexérték a negyedik legmagasabb 1995 óta. 
  • A külpiaci mutatók közül az indexe 4,8 százalékponttal emelkedett, az exporté 6,0 százalékponttal nőtt a friss felmérés szerint. 
  • A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 16,2 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. 
  • A beszerzési mennyiség index 6,5 ponttal gyarapodott. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a negyedik legmagasabb e havi adat.
  • A késztermékkészletek indexe 4,5 százalékponttal nőtt e hónapban.

Végül megjegyzik, hogy novemberben az üveg kapcsán jeleztek válaszadóik nagyobb áremelkedést. Hiány volt acélból, csomagolóanyagból, elektronikai eszközökből és polírfolyadékból. Számottevő árcsökkenésről a papíralapanyagok kapcsán számoltak be válaszadóik.