A kormányzat határozott célja, hogy a 4 százalék feletti megvalósuljon idén, a növekedés pilléreit erősítik – jelentette ki Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza a Hír TV Napi aktuális műsorának adott interjúban szerdán este. Hozzátette: az előző évvel ellentétben idén a növekedés már kiegyensúlyozott szerkezetű lehet.

Suppan Gergely
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

Fontosnak nevezte, hogy a beruházások GDP-hez viszonyított aránya 25 százalék felett maradjon, ami biztosítja a növekedési tervek megvalósulását. A beruházások egy része működő tőkéből valósul meg, és rekordnagyságú működő tőke érkezik az országba, emellett óriási mennyiségű beruházás (autógyárak, akkumulátorgyárak építése) van folyamatban, ami szintén a gazdasági növekedést támogatja – tette hozzá.

Rámutatott: a belföldi beruházásokat célzott programokkal ösztönzik, ilyen a Széchenyi Kártya Program kibővítése, valamint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. A vezető közgazdász arra is kitért, hogy a külső ársokkokkal szemben nehéz védekezni, ugyanakkor a nyersanyag- és energiaárak már deflációs jelleggel javítják a kilátásokat. 

Hozzátette: az normalizálódását egyes bázishatások kiesései is támogatják, a mutató a régiós átlaghoz fog igazodni a következő időszakban. Németország kapcsán azt mondta, hogy technikai recesszióban van, versenyképességi és strukturális kihívásokkal küszködik, komplett vegyipari gyárak települnek más országokba. Szerinte ennek egyfelől negatív hatása lehet a magyar gazdaságra a külső kereslet gyengülése miatt, ugyanakkor az ország profitálhat az iparágak áttelepüléséből.

Suppan Gergely: három lépésben állhat helyre az idei növekedés

A folyamatban levő nagy volumenű működőtőke-beruházások termelésbe állásának köszönhetően elérhetőnek tűnik a következő években a 4-5 százalék közötti növekedés – mondta a Világgazdaságnak adott gyorsinterjújában Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrégiben kinevezett vezető közgazdásza, akit az elmúlt napokban megjelent kiskereskedelmi és ipari adatok után kérdeztünk.