A fiatalok fele, 51 százaléka biztosnak érzi a munkahelyét, miközben mindössze 11 százalék tartja bizonytalannak – derül ki a K&H ifjúsági indexének harmadik negyedéves adataiból. Ez arra is rávilágít, hogy az elmúlt fél évtized a dolgozó magyar fiatalok munkahelyeinek stabilitásában romlást hozott, miközben munkahelyi megbecsültségük nagyjából változatlan maradt, bár az idén hullámzó eredmények születtek.

Portrait,Of,Businesspeople,Applauding,In,Conference,Room,During,Meeting
Fotó: Shutterstock

Az állásukat stabilnak látók aránya alig változott a második negyedévben mért 52 százalékhoz képest, miközben nagyon stabilnak 24, inkább stabilnak 27 százalék tartotta a pozícióját. A megkérdezettek 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkahelyi helyzete átlagos, míg 11 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán vagy nem igazán stabil az állása. Budapesten a helyüket többé vagy kevésbé stabilnak tartók aránya 66 százalék volt, míg a vidéki kisvárosokban csupán 36 százalék.

Nem is olyan régen, 2017 közepe és 2020 közepe között a munkahelyüket stabilnak tartó fiatalok aránya még 63–71 százalék közé esett, ezt követően zuhant a kétharmad körüli arány 2021 közepére 50 százalék környékére, azóta pedig ezen a szinten stagnál a mutató.

A K&H felmérése arra is rávilágított, hogy a második és harmadik negyedév között nagyot esett a magukat a munkahelyükön megbecsültnek érzők aránya. Az erre a kérdésre pozitívan válaszolók aránya ugyanis 44 százalékról 39 százalékra csökkent. Még nagyobb a visszaesés azok körében akik kifejezetten megbecsültnek érzik magukat, az ő arányuk 18 százalékról 9 százalékra zuhant. A harmadik negyedévben egyébként a megbecsültséget a dolgozó fiatalok 42 százaléka átlagosnak mondta, 12 százalékuk nem igazán, 6 százalékuk pedig egyáltalán nem érezte annak magát.