A kormány az elmúlt évek válságai ellenére kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására, az oktatás fejlesztésére és a bérek emelésére – jelentette ki Varga Mihály a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon új tornatermének átadó ünnepségén, ahol a pénzügyminiszter jelezte: a többlépcsős tanári béremelések első, 32 százalékos része már most, a februári kifizetésnél megjelenik.

Education,,Elementary,School,,Learning,And,People,Concept,-,Group,Of
Fotó: Shutterstock

A tárcavezető felhívta a figyelmet: a kormány politikájának kiemelt területe a családok és a gyermekvállalás támogatása, amelyhez többek között az iskolák fejlesztése is szorosan kapcsolódik. Ezt a szándékot tükrözi az egyedülálló magyar családtámogatási rendszer, amelyet az elmúlt évek válságai ellenére is sikerült megőrizni. A miniszter emlékeztetett: 2010-ben a polgári kormány egyik első intézkedése volt a tanári bérek rendezése. Mint mondta: 2022 és 2025 közötti időszakban átlagosan 90 százalék fölötti mértékben nőnek a tanári bérek, amely a valaha volt legnagyobb mértékű emelés.

Miután a Magyarországnak járó uniós források egy részét hosszú tárgyalások után végre megkapta hazánk, már az idei évben átlagosan 32 százalékkal emelkedik a pedagógusok illetménye.

Az intézkedéssel februártól 140 ezer tanár és óvónő részesül nagyobb anyagi elismerésben. Varga Mihály arra is kitért, hogy a keresztény tanítás szerint a test a lélek temploma, így fontos, hogy gyermekeinknek megkapják a lelki-szellemi nevelés mellett az egészséges testi fejlődés lehetőségét. A kormány ezért döntött a mindennapos testnevelés bevezetéséről még 2012-ben.

A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon tornacsarnoka mintegy 2,8 milliárd forint kormányzati támogatásból valósulhatott meg.