A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy a 2023 decemberében mért 5,5 százalékról 2024 januárjában 3,8 százalékra mérséklődött az éves összevetésben. A tavalyi év első hónapjához képest az élelmiszerek árának emelkedése 2024. januárban 3,6 százalék volt, ami további 1,2 százalékpontos csökkenés a 2023 decemberében mért 4,8 százalékos értékhez képest.

Young,Woman,Putting,Goods,On,Counter,In,SupermarketYoung woman putting goods on counter in supermarket
árfigyelő, bolt, bevásárlás, szupermarket, market, futószallag, fizetés, zöldség, gyümölcs, élelmiszer
Bekerültek az Árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek.
Fotó: Shutterstcok

A pénteken közölt, legfrissebb adatok arra is rávilágítanak, hogy

az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken.

A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest alig egy év alatt kevesebb mint tizedére zuhant az élelmiszerárak emelkedése, köszönhetően a célzott kormányzati intézkedéseknek, a jegybank lépéseinek, illetve a Gazdasági Versenyhivatal aktív beavatkozásainak, versenyélénkítő lépéseinek, közte az online Árfigyelő rendszernek.

A friss adatokból az is kiderül, hogy a 2024. januári, éves alapon mért 3,6 százalékos havi élelmiszerár-emelkedés 30 hónapja nem volt ilyen alacsony (legutoljára 2021 júliusában volt ennél kisebb, amikor 3,1 százalék volt).

A helyreállítása szempontjából is kedvező folyamatokhoz a kormányzati és jegybanki intézkedések mellett hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett, www.arfigyelohu címen elérhető online Árfigyelő rendszer is, amely január 13-tól újabb 16 termékkategóriával bővült. Bekerültek az Árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek. Így már összesen 78 termékkategóriában – ami napi szinten közel 2000 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a boltokra szűkített árakat a vásárlók.