Kiskereskedelem

Az online Árfigyelő segített letörni az inflációt a GVH szerint

Az online Árfigyelő rendszer elindítása óta folyamatosan mérséklődött az élelmiszerek inflációja. Éves összevetésben már csak 7,1 százalékkal drágult ez a termékcsoport novemberben a KSH adatai szerint. A Gazdasági Versenyhivatal azt is közölte, hogy hamarosan 18 új termékkel bővül az Árfigyelő.

Az októberben mért 9,9 százalékról novemberben 7,9 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben, Magyarországon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző év adataihoz képest az élelmiszerek árának emelkedése novemberben 7,1 százalék volt, ami újabb csökkenés a szeptemberben mért 15,2 százalékhoz és az októberben mért 10,4 százalékhoz képest.

Budaörs, 2023. július 12.Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért hónapról hónapra csökken.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A pénteken közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 júniusában 29,3, júliusban 23,1, augusztusban 19,5, szeptemberben 15,2, októberben 10,4, novemberben pedig 7,1 százalék volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest.

Mindez azt támasztja alá, hogy 

amióta a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer elérhető a vásárlók számára, kevesebb mint hatodára esett vissza az élelmiszerek inflációja. 

Az Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62-ből 50 termékkategóriában csökkentek az átlagárak, átlagosan közel 6 százalékkal.

„Újabb győzelem” – így reagált a kulcsminiszter az inflációs adatokra

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, hogy a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt. Szerinte itt azonban nem álltak meg, a pénzromlás mértéke ugyanis novemberben még tovább apadt, az összkép tehát sokkal kedvezőbb, ez pedig lényeges segítség a magyar családok és gazdaság számára.

Az online Árfigyelőt a karácsonyi nagybevásárlás előtt is érdemes használni a hivatal szerint. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkció használatával – több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a karácsonyi rohanásban. Ráadásul 

hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő. 

Bekerülnek a rendszerbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marha- és a kacsahús is.

A www.arfigyelohu címen elérhető online Árfigyelő 2024-ben is segítséget nyújt a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát, és hozzájárul az árak csökkentéséhez.

 

Árfigyelő élelmiszer Magyarország infláció
Kapcsolódó cikkek