Továbbra is arra számít a dolgozó fiatalok többsége, hogy emelkedik a fizetése a jövőben. A K&H ifjúsági index legfrissebb mérése szerint 69 százalékuk optimista ezen a téren, arányuk 2023 első fél évéhez képest valamelyest csökkent – közölte a pénzintézet. Ugyanakkor 25 százalékuk úgy gondolja, hogy a mostani bérét kapja majd a következő egy évben, mindössze 6 százalékuk tartja elképzelhetőnek, hogy kevesebbet vihet haza. A kutatás szerint a dolgozó fiatalok 51 százaléka érzi stabilnak az állását, a legfiatalabbaknak pedig a 38 százalékára igaz ez. 

Happy,Diverse,Business,Team,Celebrating,Success,And,Having,Fun,All
Fotó: Shutterstock

Fordulat történt a múlt év végén a magyarországi bérek alakulásában. 

Tavaly szeptemberben először pozitív tartományba kerültek, utána pedig emelkedésnek indultak a reálbérek a két számjegyű béremelkedésnek és az visszahúzódásának köszönhetően. 

A fizetések értéke majdnem 6 százalékkal nőtt

A legfrissebb hivatalos adatok szerint tavaly novemberben már 5,7 százalékos volt a reálbér-növekedés, ezzel szemben tavaly január és augusztus között az egyes hónapokban 1–19,6 százalékos volt a reálbércsökkenés.

Összgazdasági szinten javult a helyzet, emellett az idén is béremelkedés várható, részben a magasabb minimálbérnek és a garantált bérminimumnak köszönhetően. Ez a lakossági hitelezésben is javulást hozhat, például a jövedelemmel rendelkező fiatalok egy része is bátrabban vághat bele egy hitelfelvételbe

– mondta a K&H lakossági szegmens marketing vezetője, Árva András. 

Ott van a pénz a cégeknél béremelésre, csak oda kell adni a munkavállalónak

A vállalati profitok az elmúlt negyedévekben jelentősen emelkedtek, így a legtöbb vállalat jövedelmezősége megfelelő fedezetet nyújt a béremelésekhez – állítja a jegybank a legutóbbi jelentésében. Az már más kérdés, hogy ebből mit éreznek meg a munkavállalók.

A dolgozó fiatalok többsége magasabb fizetésre számít a következő időszakban – ez derül ki a K&H ifjúsági index tavalyi utolsó mérésének eredményeiből, amely a 19–29 évesek helyzetét vizsgálja 2012 vége óta minden negyedévben. 

Az állásban lévő fiatalok 69 százaléka számít fizetésemelésre a munkahelyén, ezen belül 16 százalékuk az inflációt meghaladó mértékű béremeléssel számol, 53 százalékuk pedig annál alacsonyabb növekedést vár.

A fiatalok többsége tehát optimista a fizetésemelést tekintve, ugyanakkor a korábbi negyedévekhez képest kicsit árnyaltabb a kép. 2022 utolsó negyedévében szintén 69 százalékos volt az optimisták aránya, ugyanakkor 2023 első és második negyedévében 73, illetve 80 százalékos eredmények születtek. Az utóbbiakhoz képest minimálisan csökkent a derűlátó dolgozó fiatalok aránya. A friss eredményekből látható az is, hogy 25 százalékuk stagnálásra, azaz a mostani fizetésére számít minden hónapban. Mindössze 6 százalékuk tartja reálisnak, hogy a mostaninál kisebb összeggel kell beérnie.

Nem valószínű, hogy nagyobb elbocsátások kezdődnének

A kutatás részeredményei alapján a dolgozó fiatalok 51 százaléka mondta stabilnak az állását. 

Ez lényegében megegyezik az előző négy negyedév 51-52 százalékos eredményeivel, ugyanakkor azt is jelenti, hogy csak minden második dolgozó fiatal érzi ezt.

Ezzel szemben 16 százalékuk ingatagnak látja a munkahelyen betöltött posztját, harmaduk pedig átlagosnak minősítette. A korosztályok között jelentős az eltérés, hiszen míg a 26–29 évesek 68 százaléka nyilatkozott optimistán erről, a 19–25 éveseknek csak a 38 százaléka beszélt stabil állásról.