„Az idei évben a kormány célja a kezességvállalási portfóliók további bővítése” – jelentette be délelőtt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennek érdekében februártól a kiemelt fontosságú Széchenyi Kártya MAX+ konstrukció beruházási esetén nulla százalékra, folyószámla- és likviditási hitelek esetén a korábbi összeg felére csökkentek a kezességvállalási díjak. 

NAGY MártonBudapest, 2024. február 23.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a hitelgarancia intézmények szerepérõl, eredményeirõl és 2024. évi céljairól tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2024. február 23-án. A miniszter hangsúlyozta, hogy az állami hitelgarancia rendszer jelentõsen segíti a kormány gazdaságpolitikáját, és fejleszti a hitelpiacot.
MTI/Bruzák Noémi
Nagy Márton bejelentése szerint a hitelkihelyezéseket segítő garanciaintézmények a kulcsfontosságú szereplői
Fotó: Bruzák Noémi

 

2024 folyamán cél, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfóliója a jelenlegi 2630 milliárd forintról 2770 milliárd forintra bővüljön, a garanciaszerződések száma pedig meghaladja a 77 ezret.

„Kiemelt feladat még az InvestEU viszontgarancia-program bevezetése, amelyen keresztül az Európai Bizottság mintegy 600 milliárd forint nagyságú hitelportfólió kihelyezését támogatja 95 százalékos viszontgaranciával” – hangzott el. A Start Garancia esetén a kitűzött cél 200 milliárd összegben állami viszontgaranciával rendelkező új kezesség vállalása, a nem teljesítő állomány minimális szinten tartása mellett.

Megvalósulhatnakaz elhalasztott beruházások

Mint Nagy Márton fogalmazott: „A vállalkozások finanszírozási forrásokhoz juttatásának elősegítése a kis- és közepes vállalkozási (kkv) szegmensben és a nagyvállalatok esetén egyaránt hozzájárul az elhalasztott beruházások megvalósításához, a digitális és zöldátálláshoz, ezáltal pedig a gazdasági növekedéshez.”

A magyar piacon a garanciaállomány meghaladja a 4,4 százalékát, ezzel Európában a legnagyobb arányt képviseli. 

A miniszter kifejtette, állami hitelgarancia nélkül az érintett vállalatok nem jutnának be a hitelpiacra, nem tudnának kötvényt kibocsátani, mert nem rendelkeznek az ehhez szükséges fedezettel.

HMM_4221
Idén a Garaniqa tevékenységének középpontjában a Széchenyi Kártya Programot segítése áll 
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Garantiqa korábban főként az MNB Növekedési Hitelprogramja mögé állt, majd fokozatosan a Széchenyi Kártya Programot segíti – számolt be a sajtótájékoztatón a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Szabó István Attila elmondta azt is, hogy 2023-ban 1300 milliárd forintot meghaladó összegben vállaltak új kezességet, ez megközelítően 1700 milliárd forint hitel folyósítását tette lehetővé a kkv-szektorban. A vezérigazgató ismertette azt is, hogy 

a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2023 végén meghaladta a 2500 milliárd forintot, ami a mindenkori legmagasabb összeg, a garantált hitelállomány pedig több mint 3400 milliárd forintot tett ki. 

Magyarországon minden második kkv-hitel mögött, vagyis a hitelállomány 45,3 százaléka mögött ott áll a Garantiqa. A szerződések kétharmada darabszám alapján a mikrovállalkozásokhoz köthető. Idén mintegy 1100 milliárd forint értékben szeretnének új kezességet kibocsátani – fűze hozzá Szabó István Attila.

A  Start Garancia kezességállományának tavaly év végére meghaladta a 310 milliárd forintot, ami 470 milliárd forint finanszírozási állományt jelent.   

Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója az hangsúlyozta: „elvárásuk, hogy az általuk kiszolgált vállalatok tevékenysége transzparens, kiszámítható és nyereséges legyen, és járuljanak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.” Ismertette, hogy kezességállományuk több mint 100 milliárd forinttal nőtt 2023-ban, ezzel 140 milliárd forintot meghaladó összeg kihelyezését tették lehetővé a hitel- és kötvénypiacon.