A magyar tanárok béremelésére európai uniós forrás érkezik Magyarországra. Az EU az Európai Szociális Alap Pluszból 1,8 milliárd eurót ad a fizetések rendezésére. Ez azt jelenti, hogy a bérfejlesztés kezdetben főleg uniós pénzből valósulhat meg.

20231011-Balashazy-felujitas-Debrecen-KA_14
Az EU 700 milliárd forinttal támogatja a tanárok fizetésemelését.
Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló

A tanárok fizetését lépcsőzetes rendszerben fejleszti a magyar kormány. 

A cél az, hogy 2025. január 1-jéig a tanárok bére elérje a diplomás átlagbér legalább 80 százalékát. Ezt a szintet legalább 2030. december 31-ig fenn is kell tartani.

Magyarország még 2022-ben állapodott meg az Európai Unióval a tanári hivatás presztízsének emeléséről. Ennek az egyezségnek az egyik alapfeltétele a fizetések emelése. A megállapodást két dokumentumban, a Helyreállítási és Ellenálló képességi Tervben (HET) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszban (EFOP Plusz). rögzítették.

A hazánknak megítélt támogatáshoz szükség volt az uniós szabályok kisebb mértékű újraértelmezésére is. Az Európai Unióban ugyanis a közszolgáltatások, például az oktatás működtetése a tagállamokra van bízva. Azonban a közösség nyújt támogatást az oktatás minőségének és hozzáférhetőségének fejlesztésére. Az EU végül ezt úgy értelmezte, hogy a tanári hivatás vonzerejének növelése is ebbe a körbe tartozik, így kaphatja meg Magyarország a 700 milliárd forintot.

Megkapják a fizetésemelést a nyugdíjba készülő tanárok

A tanárok bérrendezéséből majdnem kimaradtak azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között kezdték meg a felmentési idejük letöltését a nyugdíjba vonulásuk miatt. A Belügyminisztérium arról döntött, hogy a méltánytalanság elkerülése érdekében ezek a tanárok is részesülnek a fizetésemelésben.