Rekordot döntött a kerékbilincselések száma a fővárosban tavaly, miközben csökkent a szabálytalanul parkoló autók elszállítása, írja a vezess.hu a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságtól (FÖRI) kikért adatok alapján. Ezek szerint a 2022-es 3532 darab után 2023-ban már 3802 autó kerekén kattant a bilincs.

kerékbilincs
Fotó: Huszár Gábor / Mediaworks

A lap azt írja, hogy a rekordszintre ért tavalyi adat mellett jól látható, hogy 2017 óta hullámzást mutatnak a fővárosi önkormányzat köztereseinek bilincselési szokásai. Hét évvel ezelőtt ugyanis (amikor közel háromezerszer kattant a fémcsapda) radikális módszerváltással próbálkozott a FÖRI, így két évre szinte teljesen eltűnt a cég fegyvertárából.

Azóta viszont, hogy 2021-ben visszahozták, éppen az ellenkező irányú a folyamat, mint pár éve. 2023-ban a bilincselések szaporodásával párhuzamosan csökkent az elszállítások száma, amely előző évi 3532 után tavaly 3129 volt.

Százmilliós bevétele van a fővárosnak

Vélhetően a fővárosnak sincs ellenére az így szerzett plusz bevétel. A kerékbilincs leszerelésének a központi ára 11 500 forint, az elszállított járműnél pedig a kötelezően fizetendő ún. szállítási költség 12 500 forint személyautóknál.  Ezek a kisebb összegek, ugyanis az intézkedő közterület-felügyelők jellemzően távolléti helyszíni bírságot is kiszabnak, aminek ugyan 6500 forint az alsó határa, de gyakoribb a 65 ezres felső határhoz közeli összeg. 

A helyszíni bírságos összegek a központi költségvetésbe mennek, 

enélkül is meghaladta a 100 millió forintot a FÖRI együttes bevétele

a bilincsleszedésekből és a szállítási költségek autósok általi befizetéséből.

Jogellenes is lehet a kerékbilincselés

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2019-ben vizsgálta a kerékbilincselés jogi hátterét. Székely László akkor azt írta, hogy a kerékbilincs közhatalmi eszköznek minősül, hatósági alkalmazása csak a közlekedés rendjének megsértése, például korlátozott várakozási övezetben a várakozási idő túllépése esetén jogszerű.

A biztos szerint ha valahol legfeljebb két órát szabad várakozni, az engedélyezett időtartamon belül csak pótdíj fizetésére kötelezhető a gépjármű tulajdonosa, ha díjfizetés nélkül parkol. Ha az autós a két órát meghaladóan díjfizetés nélkül várakozik az övezetben, a kerékbilincs alkalmazására csak a közterület közlekedési célú használatának védelme érdekében van lehetőség, vagyis nem a díjfizetés elmulasztása miatt.