A Belügyminisztérium 5 milliárd forintos keretösszeggel még tavaly hirdette meg a 2023–2024-es szociális tüzelőanyag-programot, amely az 5 ezer fő alatti településeken élő családoknak nyújt segítséget a téli tüzelő beszerzésében. 2023 karácsonyáig az önkormányzatok már a rendelt mennyiség 84 százalékát elszállították az állami erdőgazdaságoktól, majd február 15-e előtt a fennmaradó mennyiséget is átvették a települések. 

Debrecen, 2022. október 24.
Előre csomagolt kisebb mennyiség tűzifának felaprított akácfa a Tócóstüzép-97 Kft. telephelyén.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Debrecen, 2022. október 24.Előre csomagolt kisebb mennyiség tűzifának felaprított akácfa a Tócóstüzép-97 Kft. telephelyén.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Tűzifaprogram: a rendelt teljes mennyiséget kiszállították.
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megrendelés a mostani szezonban is a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben gazdálkodó Nyírerdő Zrt. és Északerdő Zrt.-hez érkezett.

Tűzifaprogram: a tervszerű gazdálkodás része

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára még 2023. március 14-én jelentette be: a programban az ötezer lakosúnál nem népesebb települések vesznek részt. Eszerint

2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jutott el a tűzifa 2024. február 15-ig. 

Újdonság volt, hogy a Belügyminisztérium előrehozta a pályázat kiírását a nyár végéről tavaszra (2023. április 28-ig lehetett pályázni), hogy az önkormányzatok minél hamarabb megkaphassák a támogatást, amit a Magyar Államkincstár utána egy összegben folyósított 2023. szeptember 15-ig.

Logs,,Natural,Wood,Texture,Background.,Pile,Of,Chopped,Firewood,Tree
Már karácsonyra kiszállították a tűzifamennyiség 84 százalékát.
Fotó: Shutterstock

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is kivették a részüket a szociális tüzelőanyag-program megvalósításából. A nyertes települések az említett időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát. Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti: 

a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. 

A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ.

Tizenkét év alatt 1,8 millió köbméter

Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot.

Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifaellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, és rőzsegyűjtési lehetőséget biztosít az általa kezelt erdőkben.