A használt autók vásárlásakor a vevőknek egyre fontosabb a kiszemelt jármű lekérdezhető előélete. Emiatt gyorsabban lehet eladni azokat az ellenőrizhető autókat, amelyekhez az alvázszámot is feltöltik az eladók – derült ki a Használatuató legfrissebb kutatásából.

auto business, car sale, deal, gesture and people concept
használt autó
Használt autók vásárlásakor is érdemes odafigyelni pár dologra / Fotó: Getty Images (illusztráció)

Akik használt autójuktól szeretnének megválni, általában minél gyorsabban nyélbe akarják ütni az üzletet. Aki vásárolna, annak pont hogy az óvatosság és a nagyobb körültekintés az érdeke, mivel nem mindegy, milyen karbantartásokat kell elvégeztetni a vásárlást követően: csupán a kötelezően előírtakat, vagy rejtett hibákkal együtt mindent, ami a biztonságos üzemhez szükséges. A felmérés adatai is alátámasztják, hogy eladóként pont emiatt érdemes minél több információt megmutatni az autóból.

Az autóértékesítő portálon 2023 eleje óta 18 százalékkal több érdeklődő érkezett a lekérdezhető előéletű hirdetésekre, mint azokra, amelyeknél a tulajdonosok nem adták meg az alvázszámot. Egy-egy ellenőrizhető autót pedig havonta átlagosan akár 800 potenciális vevő is megtekinthet. 

„A személyautók jelentős áremelkedése mellett az alkatrészek és a szervizdíjak is jócskán megdrágultak, ezért sem véletlen, hogy a vásárlók a lekérdezhető előéletű járműveket preferálják. Ráadásul az elmúlt két évre vonatkozó adatainkból jól látszik, hogy így átlagosan csaknem egy héttel gyorsabban eladható egy autó. A piacon látható tendenciák alapján pedig hamarosan még nagyobb előnyt élveznek majd ezek a hirdetések” – emelte ki Horváth András, a Használtautó autópiaci szakértője.

Ezt a vevők is kezdik felismerni: kétéves távlatban csaknem 60 százalékkal emelkedett azon hirdetések száma, amelyekben már az alvázszámot is feltüntették.

A portál szakértője szerint vásárlás előtt érdemes felkeresni a Jármű Szolgáltatási Platformot is, amelyen ügyfélkapus bejelentkezéssel, rendszám alapján néhány perc alatt lekérdezhető a kiszemelt használt autó előélete.

„Az alvázszám mellé érdemes még jó minőségű, nagy felbontású fényképeket és minél több dokumentumot feltölteni. Sőt, tapasztalataink alapján sokan a szervizkönyvről és -számlákról készült fotókat is feltöltik a hirdetéseikhez. Ezek mind-mind értéknövelő tényezőknek számítanak” – egészítette ki Horváth András.

Drágulnak a német használt autók, nehezebben jutnak el Magyarországra

Életjeleket mutatott a használtautó-import Magyarországon az év elején. Kismértékben nőtt a behozatal , de még így is messze elmarad a 2021-es szinttől. A szakértő azzal magyarázza az alacsony importot, hogy a magyarországi mellett Németországban 20 százalékkal drágultak a használt autók.