Idén kevesebb munkaadó tervez fizetésemelést, mint amennyien tavaly meglépték ezt – derült ki a Profession legfrissebb kutatásából, amelyben több mint 500 cég vett részt. Az év eleji tervezést tekintve azonban hasonló a helyzet, mint 2023-ban volt: most is tízből hat cég jelezte ez irányú tervét. Tavaly azonban a vártnál több vállalatnál volt bérfejlesztés, ugyanis év végéig tízből nyolcnál valósult meg.

Physical,Labourers,Working,Outdoor,And,Repairing,Road
A fizikai dolgozók számíthatnak leginkább béremelésre / Fotó: Shutterstock

A bérfejlesztést tervező cégeknél tízből hét esetben a teljes szervezetet érintő, általános emeléssel számolnak. A 2023-ban megvalósuló béremelések átlagos mértéke végül hasonlóan alakult, mint azt előzetesen tervezték a vállalatok: a 12,2 százalékos tervhez képest átlagosan 12,5 százalékos lett a bérnövelés. Az ebbe a csoportba tartozó vállalatok 43 százaléka viszont kisebb mértékű béremelést tervez idén, mint 2023-ban.

Tavaly a munkavállalók 74 százaléka kapott fizetésemelést, rendszeres juttatást, egyösszegű bónuszt vagy fizetéskiegészítést, míg 2022-ben ez az arány 63 százalék volt. Az emelésben részesült dolgozók

  • 61 százaléka fizetésemelést kapott,
  • 8 százalékuk rendszeres juttatásban,
  • 14 százalékuk pedig egyösszegű juttatásban vagy fizetéskiegészítésben részesült.

Azoknál a munkavállalóknál, akik kaptak fizetésemelést tavaly, az esetek háromnegyedében ez egy alkalommal történt meg, 19 százalékuknál pedig kétszer is emeltek a béreken. A béremelés mértéke a dolgozók 

  • egyharmadánál nettó 20 ezer forint alatt volt, 
  • 39 százalék kapott 20 és 50 ezer forint közötti összeget, 
  • 4 százalékuk béremelése volt 50 és 150 ezer forint között, 
  • 15 százalékuké pedig ennél magasabb.

Idén a munkavállalók elvárásai magasabbak az előző évhez képest: 2023-ban a munkavállalók 55, idén pedig már 74 százaléka gondolja úgy, hogy az év során emelnek majd a fizetésén vagy részesül valamilyen juttatásban. 

Ezeknek a munkavállalóknak a fele viszont nem kielégítő mértékű emelésre számít. „A munkavállalói aktivitás a munkaerőpiacon, ahogyan egy éve, úgy jelenleg is fokozott. A cégek válaszaiból kiderült:

a munkavállalók megtartása továbbra is kulcsfontosságú sikertényező a cégek számára. A munkaadók háromnegyedénél a béremelés egyik fő célja a munkavállalók megtartása, harmaduk pedig a szakemberek megszerzésében akar előnyösebb pozícióhoz jutni ezzel”

– mondta el a kutatás eredményei kapcsán Dencső Blanka, a Profession piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

Béremelés 2024-ben: a miniszter megmondta, mennyivel nőhetnek a fizetések Magyarországon – nem elég a tíz százalék

A magyar munkavállalók számára kulcsfontosságú számot ismertetett Nagy Márton. Az idei béremeléseket innentől kezdve ehhez érdemes igazítani.