A közösségi közlekedésben a 65. évüket betöltött nyugdíjasok ingyenesen utazhatnak, mindössze a személyi igazolványukat kell felmutatniuk az ellenőröknek. Azonban vannak, akik nem az életkoruk alapján vonultak nyugdíjba, számukra az állam kedvezményeket biztosít az utazási költségekhez. Az erről szóló utalványt március 31-ig kell megkapnia az érintetteknek postai úton.

A,Group,Of,Positive,Senior,Elderly,People,Travelers,Using,Tablets
Hamarosan fontos levelet kapnak a nyugdíjasok, sok pénzük múlik rajta.
Fotó: Shutterstock

A MÁV közölte, hogy a március 1-jén érvénybe lépett új tarifa- és kedvezményrendszer fontos változást hozott a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utasok számára. Ez alatt azokat a nyugdíjasokat kell érteni, akik nem a 65. életév betöltésével váltak nyugdíjassá.

Az új tarifarendszer továbbra is fenntartja, hogy minden 65 éven felüli személy díjmentesen utazhat a vasúti-, HÉV-, elővárosi-, vagy helyközi autóbusz-, komp- és rév járatokon. Emellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők megkapják azt az utalványt, amivel, ugyancsak 

korlátlan számban utazhatnak díjmentesen a helyközi közlekedésben – függetlenül attól, hogy hány szabad helyük van a „pecsételős papíron". 

A korábbi kedvezmény évi 2 alkalommal 90 százalékos, 16 alkalommal pedig 50 százalékos árengedményt jelentett a menetjegyekből.

A MÁV azt is közölte, hogy a pecsételős papírt online regisztráció váltja fel, ennek bevezetése várhatóan 2024 őszén történik meg, addig a korábbi papíralapú utalvány szolgál igazolásul - függetlenül a szabad pecséthelyek számától. Március 1-jétől a pecsételős papír tulajdonosa és felmutatója korlátlan számú kedvezményes utazásra jogosult helyközi járatokon. Az online regisztráció elindulásáról a MÁV-Volán-csoport tájékoztatást nyújt majd, többek között az ujtarifa.hu weboldalon is.

Kik kaphatnak kedvezményt az utazásból?

A kedvezményeket azok a nyugdíjasok kaphatják meg, akik még nem töltötték be a 65-öt, de más okok miatt jogosultak a nyugdíjra.

Ez alapján jogosult a kedvezményre, aki:

  • Az utalvány kiadásának évében április 1-jét megelőzően hatvanötödik életévét be nem töltött, saját jogú nyugellátásban, valamint azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesül, beleértve a nemzetközi vonatkozású saját jogú öregségi nyugdíjakat is.
  • Aki özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, özvegyi járadékban részesül.
  • Aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én első illetve második csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, illetve akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30 százalékos vagy kisebb mértékű.
  • Aki rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesül, külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban.
  • Gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.
  • Gondnok és gondnokolt személy.
  • Gyám és gyámolt személy.
  • Nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy.

Történelmi váltás: márciustól másképp lehet utazni a MÁV és a Volán járatain – itt vannak a részletek

A MÁV-Volán tájékoztató oldalt indított, ami minden szempontra kitér az új tarifarendszer kapcsán.

Az ado.hu azt írta, hogy a kedvezményes utazást igazolványra nagyon kell vigyázni, mivel az csak néhány konkrét esetben lehetséges.

Csak akkor állítanak ki új igazolványt, ha az előzőt:

  • ellopták és ezt a jogosult rendőrségi jegyzőkönyvvel bizonyítja,
  • ha az eltulajdonítást bejelentéssel, vagy feljelentéssel igazolja,
  • ha az igazolvány elháríthatatlan természeti katasztrófa miatt megsemmisült.

A tavaly kiküldött kedvezményes szelvények 2024. március 31-ig érvényesek.