Bázel a legnépszerűbb repülős úti cél a tavaszi szünetben Budapestről a Kiwi.com foglalási adatai alapján, miszerint Svájc mellett kiugróan megnőttek a Törökországba és a Fülöp-szigetekre szóló foglalások is. 

Switzerland, Basel, Little Basel district on the right bank of the river Rhine with the view over the Cathedral (Photo by MATTES René / hemis.fr / Hemis via AFP)
Bázel vezeti az idei tavaszi szünet repülőjegy-eladási toplistáját a Kiwi.com-nál / Fotó: MATTES René / hemis.fr / AFP

Vége az iskolának és másnap már repülnek is a magyarok, a repülőjegy-foglalások jelentős részét ugyan a rövid, vagyis az 1500 kilométeren belüli járatok teszik ki, de egyre többen utaznak a tengerentúlra a húsvét környéki időszakban is. 

A meghosszabbított tavaszi szünet az utazási kedvre is jó hatással van: a Kiwi.com foglalási adatai alapján idén hosszabb időre repülünk külföldre húsvét környékén, és jelentősen több helyet fedeznek fel honfitársaink.

Hova repülnek most Budapestről a legtöbben?

A top 10 repülős úti cél a tavaszi szünetben a magyarok körében:

  1. Bázel
  2. Isztambul
  3. Róma
  4. London
  5. Milánó
  6. Barcelona
  7. Koppenhága
  8. Lisszabon
  9. Brüsszel
  10. Tenerife 

a Kiwi.com március 14-ig beérkezett foglalási adatai alapján.

A lista élén szereplő Bázel tavaly nem szerepelt a top10-es listán, de Svájc egyre népszerűbb repülős úti cél. Magyarországról Svájcba 230 százalékkal több foglalás érkezett az idei tavaszi szünet időszakára, mint tavaly, ráadásul idén átlagosan 42 százalékkal kevesebbe került egy repülőjegy ide a Kiwi.com-on keresztül. 

Portugal, Lisbon, 2024-02-15. Tourists visiting the Place du Commerce. In the middle the equestrian statue of Dom Jose representing King Joseph 1st. Reflection of the scene in a puddle. Photograph by Lilian Cazabet / Hans Lucas. Portugal, Lisbonne, 2024-02-15. Des touristes visitent la Place du Commerce. Au milieu la statue equestre de Dom Jose representant le Roi Joseph 1er. Reflet de la scene dans une flaque d eau. Photographie de Lilian Cazabet / Hans Lucas. (Photo by Lilian Cazabet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A toplistás városok egyike, a meseszép Lisszabon / Fotó: Lilian Cazabet / Hans Lucas / AFP 

A lista második helyén szereplő Isztambul kapcsán Mario Gavira, a Kiwi.com növekedésért felelős alelnöke elmondta, hogy az ázsiai úti célok iránt megnövekedett keresletet minden piacon tapasztalják. Magyarországról Törökországba 300 százalékkal több foglalás érkezett idén a tavaszi szünet időszakára, mint tavaly.

Hasonló mértékben 

nőtt a Fülöp-szigetek kedveltsége is, ahová ráadásul idén tavalyhoz képest 24 százalékkal alacsonyabb áron lehetett repülőjegyet venni a húsvét környéki időszakra

– osztotta meg Mario Gavira.  

Az adatok alapján egyre nagyobb népszerűségnek örvend Egyiptom is, amely eddig ugyan nem szerepelt a top 10 repülős célpont között a vizsgált időszakban. Korábban főképp utazási irodákon keresztül utaztak oda Magyarországról, de úgy néz ki, hogy ez a trend változik, 

a magyarok is egyre bátrabban foglalnak maguknak repülőjegyet Egyiptomba.

Egyre népszerűbbek a tengerentúli úti célok

Közel 30 százalékkal többe kerül egy repülőjegy a tavaszi szünet időszakára idén, mint egy éve, most átlagosan 178 euróért vettek repülőjegyet a magyar utasok a közelgő húsvéti időszakra a Kiwi.com foglalásai alapján. 

Azok jártak a legjobban, akik februárban vették meg a repülőjegyüket a tavaszi szünetre, ők átlagosan 164 euróért foglaltak.

A tavaszi szünetben a foglalások csaknem kétharmadát rövid, legfeljebb 1500 kilométeres járatok tehetik ki, ezek felelősek az átlagárak emelkedéséért is, amit elsősorban az okozza, hogy ezek a járatok átlagosan mintegy 33 százalékkal kerülnek többe. A közepes (1500-4000 kilométeres) és a hosszú (4000 kilométernél nagyobb) távolságok esetében az áremelkedés kisebb mértékű (15, illetve 11 százalék) volt. 

A tengerentúli utak aránya magasabb, mint tavaly, miután többen döntöttek hosszabb szabadság mellett és több úti célt is felfedeznek idén.

Húsvéti wellnessre készül minden harmadik szállóvendég Magyarországon

A wellnesshotelek húsvéti kapacitásának egyharmada még foglalható, tehát bőven van miből válogatni: az összes szállodai férőhely 60 százaléka egyelőre kiadó a négynapos ünnepi hétvégére. A március 15-i hosszú hétvége a legutóbbi példa arra, hogy az utolsó napokban megsokszorozódik a szállásfoglalási kedv, ilyenkor napról napra telnek be az üres helyek. Ráadásul a húsvét más országokban is ünnep, így külföldre és külföldről is megnő a forgalom.

Idén március 28-án, azaz az iskolai tavaszi szünet első napján ülhet repülőre a legtöbb magyar. A Kiwi.com adatai alapján a meghosszabbított tavaszi szünet és az utazási kedv összefüggenek.

Three young friends tourists posing for funny pictures in front of colosseum in rome. Blue sky and lens flare on sunny day.
Utazási lázat hozott a tavaszi szünet / Fotó: Shutterstock

Ugyan a többségnek, az utazók 55 százalékának 1-3 napos lesz a kiruccanás, de idén többen döntöttek hosszabb tartózkodás mellett, mint tavaly. Idén 

minden negyedik magyar utas  4-6 napos, 14 százalékuk pedig 1-1,5 hetes tavaszi vakációra indul

azok közül, akik a Kiwi.com-on keresztül foglaltak. Tavaly 55, idén pedig 68 különböző országba vettek repülőjegyet honfitársaink a cseh utazási technológiai vállalat adatai alapján, vagyis nemcsak hosszabban utaznak, hanem több országot is felfedeznek az idei tavaszi szünetben a magyarok.