Fontos határidő jár le hamarosan, ez pedig az új bevezetése utáni türelmi idő, amelynek értelmében 2024. március 31-ig azok a családok is igényelhetik a támogatott kölcsönt, akiknél tavaly év végén már úton volt a baba, vagy az első negyedévben született gyermekük – figyelmeztet a Duna House, rámutatva a hamarosan megszűnő lehetőségben rejlő előnyökre.

Pregnant family reading plans after moving into a new apartment.
A március 31-ig megszülető gyerekekre kivételt vezetettek be / Fotó: Getty Images

 

Kinek és miért érheti meg a véghajrában lépni? 

Tavaly az év végén fellélegezhettek azok a családok, akik úgy hitték, hogy kiesnek az új otthonteremtési támogatási körből, ugyanis

jelentős könnyítéssel élt a kormány.

Idén március 31-ig beadhatóvá tették a hitelkérelmeket úgy is, hogy a 2024. január elsejét követően született vagy örökbe fogadott babák vállalt gyermekként legyenek figyelembe véve. 

Ez a határidő azonban két héten belül lejár

– figyelmeztetnek a Credipass szakértői.

Plusz: erre figyeljen hitelfelvételnél, ha gyermekvállalásra készül

Akár 50 millió forintnyi, rendkívül kedvezményes kamatozású, lakásvásárlási célú hitelt is jelenthet az év eleje óta elérhető CSOK Plusz a gyermeket tervező házaspároknak, így érdemes élni ezzel a konstrukcióval. Fontos azonban tisztában lenni a részletekkel, mert a sikeres igényléshez számos feltételnek kell megfelelni.

Ez a lehetőség azoknak a családoknak lehet kiemelt fontosságú, ahol további gyermeket nem szeretnének vállalni, így az első negyedévben megszületett baba minősülhet a CSOK Plusz kritériumainak megfelelően új, azaz vállalt gyermeknek

– mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Ha ezek a családok úgy döntenek, hogy mégis vállalnak egy további gyermeket, tehát a futamidő alatt érkezik az újabb baba, az ő esetén már járhat gyermekvállalási támogatás, vagyis a 10 millió forintos tartozáselengedés is – tette hozzá a szakember.

Mennyit lehet spórolni a törlesztőrészleteken?

Ha a rendelkezésre álló időben még elindítják a CSOK Plusz hitelkérelmet  jelentős összeget megspórolhat a család. Ehhez azonban a dokumentumokat hiánytalanul és gyorsan be kell adni. Tanácsos lehet pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, akinek nagy tapasztalata van abban, hogy min csúszhat el a kérelem, mire kell odafigyelni az állami otthonteremtési lakástámogatások esetében.

 

A CSOK Plusz támogatott kölcsön 

  • futamideje 10 és 25 év közötti,
  • feltétele mindenképpen az új gyermek vállalása, 
  • maximális összege egy vállalt gyermeknél legfeljebb 15 millió, kettőnél 30 millió, három vagy több esetén 50 millió forint.

 A Credipass szakértőinek számítása szerint egy 25 éves futamidejű, átlagos kamatozású piaci lakáshitel esetében 

a törlesztőrészletekben komoly különbségek láthatók 

a 3 százalékos fix kamatozású támogatott hitelkonstrukcióhoz képest.

Például egy 50 milliós hitelösszeg esetén, ez a megtakarítás havi csaknem 90 ezer forintot, éves szinten több mint egymilliót, míg a teljes futamidő alatt nagyjából 25 millió forintot jelent. Ugyanez 30 milliós hitelösszeg esetén a teljes futamidőt tekintve több mint 16,5 millió forintot, a 15 millió forintos hitelösszegnél pedig a megspórolt összeg mintegy 8 millió forintot jelent a családnak a teljes futamidő alatt.