A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2023. utolsó negyedéves adatokat arról, hogy a külföldiek mennyi költöttek hazánkban, illetve hogy a magyarok mennyit költekeztek a nemzetközi útjaikon. Ebből kiderült, hogy a magyar lakosság úgy költötte a pénzt 2023-ban, mintha megnyerte volna a lottót. A magyarok ugyanis csaknem felével több pénzért vásároltak a külföldi útjaikon, mint a megelőző évben.

Tourist,Admiring,View,Of,Rome,From,Castel,Sant’angelo,,Italy,,Europe.
Róma kedvelt úti célja a magyaroknak.
Fotó: Shutterstock

 

Többen jöttek Magyarországra, és többet is költöttek

A külföldiek hazánkba 11,1 millió darab beutazást tettek, míg a magyarok 4,9 milliószor lépték át a határunkat a tavalyi utolsó negyedévben. Az előbbi 2,4, míg az utóbbi 13 százalékos a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A hozzánk érkező külföldiek 35 százalékkal többet, folyó áron 732 milliárd forintot költöttek utazásaikon, míg a külföldre utazó magyarok költései 47 százalékkal emelkedtek, és összesen 385 milliárd forintot tettek ki.

A külföldiek 80-90 százaléka kikapcsolódni érkezett Magyarországra egy, illetve többnapos útra. Habár összességében emelkedett a külföldiek hazánkban eltöltött napjainak száma, egy-egy turista kevesebb napra érkezik: a hosszabb tartózkodás 4,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest, amit az egynapos utazások 5,1 százalékos emelkedése húzott fel.

Happy,Asian,Casual,Woman,Student,Enjoying,Great,View,Of,The
Több turista érkezik Magyarországra, azonban kevesebb időt töltenek itt. 
Fotó: Shutterstock

A külföldiek 2023-ban naponta átlagosan 27 500 forintot költöttek, 28 százalékkal többet, mint 2022-ben.

Többet utaztunk és költöttünk külföldön

A magyar állampolgárok 4,9 millió alkalommal utaztak külföldre, 13 százalékkal többször 2023 utolsó negyedévében, mint az egy évvel korábbi időszakban. Az egynapos utazások száma 19 százalékkal, a többnaposoké 3,6 százalékkal emelkedett.

A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Romániába látogattak, az utazások mintegy kétharmada ebbe a három országba irányult. 

A magyarok átlagosan három napot voltak távol, 0,3 nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok 47 százalékkal többet, 385 milliárd forintot költöttek az utazásaikon. Ezek húzóereje a szabadidős célú utazások voltak. 

Egy magyar utazó naponta átlagosan 27 ezer forintot költött, ami 21 százalékos növekedés.

Nem csak az utazások száma, de a tartózkodási idő is nőtt több mint 20 százalékkal. Október–decemberben a legtöbbet Ausztriában költötték el az utazók (82 milliárd forintot), de számottevők voltak a Németországba és a Spanyolországba látogatók költései is (50 milliárd és 27 milliárd forint).

Összességében tavaly a magyarok 21,1 millió alkalommal utaztak külföldre, 17 százalékkal többször, mint az egy évvel korábban, a tartózkodási idő pedig negyedével nőtt. 

A növekedés motorjai elsősorban a többnapos, szabadidős célú és a vásárlási célú utazások voltak. A külföldre utazó magyarok 1585 milliárd forintot költöttek, ez 47 százalékkal haladta meg az előző évit – összegezte a KSH.

A horvát úti célokra a tavalyinál jóval több pénzt szánnak a magyarok

Minden korábbi rekordot megdöntött az Aldi Utazás januári foglalásainak száma a társaság közleménye szerint. A világjárvány előtti időszakhoz képest közel kétszeres az utasok száma, egyes úti célok esetében pedig a tavaly januárihoz képest is megduplázódott a kereslet.