Jó hírt közölt kedd reggel Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, miután a  Japan Credit Rating Agency megerősítette hazánk „A-” besorolását stabil kilátás mellett.

VARGA MihályBudapest, 2024. március 4.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti gazdasági évnyitóján 2024. március 4-én.
MTI/Máthé ZoltánBudapest, 2024. március 4.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti gazdasági évnyitóján 2024. március 4-én.MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelminősítő 

pozitívan értékelte a magyar gazdaság ellenálló képességét a külső sokkhatásokkal szemben, a kedvezőbb adósságszerkezetet, a növekvő exportteljesítményt és a bankrendszer stabilitását.

Varga Mihály azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a japán elemzők azzal számolnak, hogy a kormány idén tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. Mindemellett a pénzügyminiszter felidézte azt is, hogy legutóbb a Scope Ratings erősítette meg hazánk besorolását, de a három nagy nemzetközi hitelminősítő is befektetésre ajánlja Magyarországot. Jelenleg két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint egy évtizeddel ezelőtt.