Pontosította Orbán Viktor korábbi kijelentését a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton elmondta, hogy az állam két héten belül vásárolhatja meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. A tárcavezető azt is közölte, hogy az állam 80 százalékos részesedést szerez a reptérben.

NAGY Márton
Nagy Márton: két héten belül megszerezheti az állam a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret / Fotó: Bruzák Noémi

A reptér visszavásárlása technikai  kérdés, a »napokon belül« lehet két hét, de egy hónap is. A közeljövőben megtörténik

– mondta Nagy Márton az ATV portálnak. A miniszter megerősítette azokat a korábbi híreket, amelyek szerint a QIA katari befektetőt is bevonják az üzletbe. Az állam megszerzi a reptér 80 százalékát, majd 29 százalékot elad a katari befektetőnek. A tárgyalások erről még zajlanak. az ATV Nagy Mártonra hivatkozva azt írja, hogy 

a vételár 774 milliárdnál kedvezőbb lesz.

Hamarosan végbemegy a reptér-visszavásárlás

Orbán Viktor hétfőn egy azonnali kérdésre válaszolva fogalmazott úgy, hogy „napokon belül” visszakerülhet az állam tulajdonába a reptér. 

A kormányfő úgy folytatta, hogy amint ez megtörténik, a kormány dönteni fog a budapesti repülőtérre vezető infrastruktúra fejlesztéséről is. A bejelentés ezen a linken tekinthető meg, az időbélyeg szerint 17:02:40 másodperctől.

Ilyen még nem volt: rekordok dőltek a ferihegyi reptéren – és mindjárt visszaszerzi az állam

Márciusban 1 296 500 utast regisztrált a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, melynek 23 720 tonnát lebonyolító cargoüzletága 6865 tonnával überelte az eddigi abszolút rekordot jelentő 2023-as novemberi eredményt. A ferihegyi reptér visszavásárlása komplex feladat, a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, azonban napokon belül lezárulhat.