„Az energia ellátása és az ára a két legfontosabb” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 2024-es Budapest LNG Summiton. Ha visszanézünk az elmúlt öt évre, azt láthatjuk, hogy három nagy krízist is átélhettünk – emlékeztetett a miniszter.

Szijjártó Péter szerint az ellátás biztonsága a legfontosabb / Fotó: Zováthi Domokos

Mint mondta, ezekkel a kihívásokkal szembe kellett nézni. Ezek a krízisek nem az energiaszektorból érkeztek, de mindhárom drámaian kihatott az ágazatra. Különösen az energiatermelés szempontjából szegény országok gazdaság sínylették meg.

„Amikor híján vagyunk az energiának, mert ezek a természetforrások drágává válnak, okosan és megfontoltan kell dönteni – hangsúlyozta Szijjártó. – Tapasztalataink azt mutatják, hogy az energiaellátás ügyét túlpolitizálják, pedig ezt nem lenne szabad. Ha ez az ügy túlpolitizálódik, akkor az energiaellátás biztonsága sérülhet. Éppen ezért Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az energiaellátás ügyét a helyén kell kezelni. Elutasítjuk mindazt a nyomást a jövőben is, ami politikai megközelítést javasol energiaügyeink megoldásában.”

Két dolgot emelt ki legfontosabbként: az ellátás biztonságát és a kedvező árat, ebben a sorrendben. „Bármilyen más megfontolás nem szempont hazánk számára” – jelentette ki.

Nem vagyunk kész arra sem, hogy feladjunk bármilyen olyan kapcsolatot, hogy ami jó az ország energiaellátásának. Magyarország számára a diverzifikálás azt jelenti, hogy további forrásokat keres a meglévők mellé, így

az orosz–magyar gázvásárlási szerződést sem fogja felmondani.

Arról is beszélt a későbbiekben, hogy Magyarország meg fogja hosszabbítani az együttműködését a Shell-lel a horvátországi LNG-terminálon keresztüli földgáz beszerzésre.

Sikertörténetnek nevezte, hogy mi vagyunk az első olyan nem szomszédos ország, ahová Törökország gázt exportál. Kiemelte: 270 millió köbméter gázt szállítanak.

A szlovák–magyar vezeték megépítése is nagyszerű döntés volt. A magyar–román kapacitás bővítés úgyszintén sikeres, ellátásunk biztonsága az összes ilyen szerződéssel csak erősödött. Azerbajdzsánnal is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, bővítve ezzel energiamixünket – számolt be a legújabb fejleményekről a miniszter.

Végül elmondta azt is, hogy gazdasági öngyilkosság a földgáz túl gyors kivonása az energiamixből. Az versenyképessége is így törékeny, nem kellene még inkább azzá válnia.

Megjegyezte: a politikusokkal ellentétben a nagy cégek a józan ész és a realitás talaján állnak, így velük könnyebb tárgyalni.