Magyar gazdaság

Durva eltérést mutat az ipari termelés eredménye – de a KSH-nak van magyarázata

Változatos adatokat tett közzé legfrissebb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ráadásul némi meglepetéssel. Az ipari termelés nyers adata jelentős elmaradást jelez az egy évvel ezelőttihez képest. De van magyarázat.

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hónapra vonatkozó első becslésében. A KSH gyorsan hozzátette: a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 februárjához mérten 3,0 százalékkal mérséklődött.

ipari termelés autó
Az ipari termelés egyik fő területén, a járműgyártásban erős a mért visszaesés / Fotó: Shutterstock

A KSH részletezésében szerepel, hogy a feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül:

  • jelentős visszaesés következett be a járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában,
  • míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent. 

Egy hét múlva jön a második becslés az ipari termelésről

Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 3,0 százalékkal mérséklődött.

 

Legutóbb még arról számolhatott be a KSH, hogy bár 2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított érték már csak 1,4 százalékos bővülést jelent éves szinten.

A március hónapra vonatkozó második becslését május 15-én teszi közzé a KSH.

 

Központi Statisztikai Hivatal járműgyártás KSH ipari kibocsátás élelmiszer
Kapcsolódó cikkek