Bár 2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított érték már csak 1,4 százalékos bővülést jelent éves szinten – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken közétett, a hónapra vonatkozó második becslésből.

20180503_3019_FDA
A feldolgozóipar legtöbb alágában is bővülés volt tapasztalható / Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság Archive

A feldolgozóipari alágak közül leginkább az élelmiszerek és a dohánytermékek gyártásában volt növekedés tapasztalható, de a legtöbb területet is bővülés jellemezte. 

Januárhoz képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 3,5 százalékos növekedésről tanúskodnak.

Nőtt az ipari volumene is, ami 1,4 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakát. A feldolgozóipari exportban 34 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,3 százalékkal nőtt, de a 14 százalékos súlyú villamos berendezések gyártása kiábrándító, 8,8 százalékos esést mutatott.

Az értékesítéssel vannak inkább gondok, nem a termeléssel

A belföldi értékesítés terén éves szinten az ipar 2,6 százalékkal elmaradt a tavalyitól, noha a feldolgozóipar területén 0,9 százalékos bővülés volt tapasztalható.

Az iparon belül 97 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a bányászat kibocsátása 15,3 százalékkal nőtt, azonban az energiaipar termelése 7,6 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés több mint negyedét (28 százalékát) kitevő járműgyártás volumene 1,6 százalékkal bővült éves szinten, 

amit a közúti gépjármű gyártásának 2,3 százalékos növekedése húzott, míg a közúti járműalkatrészek gyártásának mindössze 0,1 százalékos növekedési üteme fékezett.

A szintén jelentős (11 százalék) feldolgozóipari súlyt képviselő villamos berendezések gyártása 0,8 százalékkal elmaradt a tavalyitól, noha az egyik legnagyobb súlyt képviselő alágazat, az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 6,0 százalékkal bővült. Ezt azonban a szintén nagy súlyú villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártását mutató alágazat 19,9 százalékos zuhanása ellensúlyozta.

A feldolgozóipari termelés 9 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,7 százalékkal csökkent.

Szárnyalt az élelmiszeripar

A feldolgozóipar mintegy nyolcadát (12 százalék) képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült a legnagyobb mértékben, éves alapon 10,3 százalékkal, köszönhetően mind a hazai, mind a külföldi eladások szárnyalásának. A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A többi 8 élelmiszeripari alágban a bővülés mértéke 0,6 és 22 százalék között mozgott, a legnagyobb növekedést a dohányipar, a legkisebbet az italgyártás érte el. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: az – édesség- és készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában 0,8, a csekély súlyú halfeldolgozás, –tartósításban 8,0 százalékkal.

A gyógyszergyártás kibocsátása februárban 6,5 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, míg a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 2,7 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az eladások visszaesése miatt folytatódott a a gép, gépi berendezés gyártásának visszaesése, mely februárban 7,5 százalékkal maradt el a tavalyitól.

A legtöbb helyen nőtt az ipar, és rendelésekből is egyre több van

Régiós szinten csak Észak-Magyarországon (5,0 százalékkal) és Észak-Alföldön (5,9 százalékkal) csökkent az ipari termelés, a többi régióban 1,0 és 11,5 százalék közötti növekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.

Ugyanakkor az kedvező jel lehet, hogy a feldolgozóiparban 24 százalékkal magasabb volt az új rendelések volumene a tavalyinál, amit főként az exportrendelések 28 százalékos emelkedése hajtott. A belföldi rendelések azonban csak 1 százalékkal haladták meg a tavaly februárit. Az új rendelések bővülésére szükség is van, hiszen míg a feldolgozóipar termelése 1,8 százalékkal nőtt éves szinten februárban, addig az értékesítés bővülése csak 0,7 százalék volt, miután az export is csak 0,7 százalékkal emelkedett.