Magyar gazdaság

Nagy István: 2027-ig felzárkózik a magyar mezőgazdaság

A következő három évben mintegy 2900 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdaság fejlesztésére. Nagy István elmondta, hogy a kormány szerint hajtóerő a vidéki gazdaság.

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában – jelentette ki az agrárminiszter szombaton a hajdú-bihari Bihartordán. Nagy István a helyi Ezüstkalász-2000 Kft. új szarvasmarhatelepének átadóján azt mondta, 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium modernizálására, ami egyedülálló Európában.

Nagy István: 2027-ig felzárkózik a magyar mezőgazdaság / Fotó: Facebook / Nagy István

A tárcavezető szerint ez az összeg, amelyből 600 milliárd forint európai uniós támogatás, 2300 milliárd forint pedig nemzeti forrás, a háromszorosa az eddigi összegnek, és felhasználásával megszületik a 21. századi magyar mezőgazdaság. Hozzátette: 

nagy hátránya volt eddig a magyar mezőgazdaságnak, hogy elsősorban alapanyagokat állított elő.

A jövőben technológiai korszerűsítéssel, precíziós gazdálkodással, minél több hozzáadott értékkel, minél nagyobb feldolgozottsággal lehet jobb minőségű termékeket előállítani, és a gazdálkodóknak minél nagyobb jövedelmet elérni. Nagy István szerint mindez hozzájárul, hogy aki vidéken van, az minőségi környezetben él, és megtalálja a számításait ott, ahol született.

Az agrárminiszter kitért a pályázatokra is, amelyeknek három lábuk van:

  • az első a legkisebbek támogatása, ahol önrész sem kell, 15 ezer eurót, mintegy hatmillió forintot lehet elnyerni, az egyetlen feltétel, hogy öt évig folytatni kell a támogatást nyert tevékenységet;
  • a második a kis családi vállalkozások támogatása, ahol 200 millió forint az elnyerhető felső határ, és 50 százalékos önrész kell hozzá;
  • a harmadik az exportképes nagygazdaságok pályázati finanszírozása, ahol ötmilliárd forint a felső határ.

Nagy István hozzátette, hogy 200 milliárd forint összegre írnak ki új pályázatokat, 50 milliárdra a kis családi gazdaságok, 150 milliárdra a nagyvállalkozások pályázhatnak.

Újításként vezetik be, hogy az önrészt csak utoljára kell hozzátenni: a milliárdos projektekhez a 20 százalék, a kisebbekhez az 50 százalék forrást előlegként folyósítják, hogy mielőbb megkezdődhessenek a fejlesztések, és közben gördülékenyebbé váljon az önrészhez szükséges banki hitelek intézése. További újítás, hogy a pályázatokat az év végéig folyamatosan hirdetik meg, s mind a 64 pályázati lehetőséget még az idén közzéteszik.

 

 

Nagy István mezőgazdaság szarvasmarha magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek