Magyar gazdaság

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A pénzügyminiszter elmondta, a magyar kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett. Hozzátette, hogy Magyarországon összesen 1400 milliárd forint volt a tíz legnagyobb adózó által befizetett adó összege.

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

Budapest, 2023. december 1.Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a központi költségvetés és az államadósság 2024. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2023. december 1-jén.MTI/Hegedüs Róbert
Varga Mihály: az EU-ban Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A tíz legnagyobb adózó által befizetett teljes összege tavaly 1400 milliárd forint volt, amely jelenértékben is 20 százalékkal haladja meg a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeget – ismertette a tárcavezető. Varga Mihály 2002 után második alkalommal adta át a legnagyobb adózóknak járó emléklapot. A miniszter hangsúlyozta: 

az Európai Unióban Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, 

az áfarés mértéke a 2010-es 22,3 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent. Tavaly Magyarország tíz legnagyobb adózója az Audi Hungaria Zrt., a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az MBH Bank Nyrt., a MOL Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt. és az UniCredit Bank Zrt. volt.

A magyar gazdaság sikerének egyik kulcsa a több lábon állás, amelyhez a korszerű ipar, a kutatás-fejlesztés és a zöldgazdasági átállás egyaránt hozzájárul – mondta Varga Mihály Győrben, a Baross Gábor – Győr Gazdaságáért díj átadóünnepségén. A pénzügyminiszter szerint törekedni kell arra, hogy ha nehezebb időszak jön, Magyarország képes legyen a saját maga által előállított ellátási láncokat létrehozni.

 

Varga Mihály adócsökkentés gazdaságfehérítés kormány magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek