BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az akkumulátorgyártás most visszahúzta az ipart

Mindent összevetve azonban így is bővült a termelés. Leginkább az élelmiszeripar jeleskedett áprilisban.

Az ipari termelés áprilisban 6,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál a Központi Statisztikai Hivatal második, részletes becslése szerint is, tehát nem változott a korábban nyilvánosságra hozott első becsléshez képest.

akkumulátorgyárban 03
 

A bővülés mértéke ugyanakkor csak 2,4 százalék volt a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, ugyanis idén áprilisban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. márciusinál 0,7 százalékkal kisebb volt.

A járműgyártás továbbra is jól teljesít, az akkumulátorgyártás azonban szenved

A korábban nem közölt részletekből azonban az kiderül, hogy a feldolgozóipari termelés több mint negyedét adó járműgyártás volumene 7,0 százalékkal nőtt áprilisban az előző évhez képest. 

A közúti gépjármű gyártása 8,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,9 százalékkal nőtt.

Elmaradt a 10,3 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártása 6,7 százalékkal a tavalyitól áprilisban, 

főként az akkumulátor, szárazelem gyártásának 23 százalékos szűkülése miatt, 

miközben a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 7,2 százalékkal bővült. A visszaesés okát valószínűleg az elektromos autók iránti kereslet lanyhulása állhat.

Emelkedett éves szinten áprilisban a 9,4 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás, mégpedig 9,4 százalékkal. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 13,1 százalékkal csökkent, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 12,4 százalékkal nőtt.

Az élelmiszergyártás szárnyal, de lehet, hogy csak az alacsony bázis miatt

A feldolgozóipar 12 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása ugyanakkor kilőtt 18,8 százalékkal bővült éves szinten, ami azonban részben az alacsony bázis eredménye. Minden alágazatban emelkedett a termelés volumene – 8,9 és 51 százalék közötti mértékben ˗˗, a leginkább a malomipari termék, keményítő gyártásában, a legkevésbé a tejfeldolgozásban. 

A legnagyobb (23 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 24 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A márciusi csökkenés után a gyógyszergyártás áprilisban 13,5 százalékkal nőtt, mivel mind a hazai, mind az exportértékesítések bővültek.

Két közepes súlyú alág, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása is nőtt, az előbbi 10,1, az utóbbi 7,1 százalékkal.

Azonban folytatódott a csökkenés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: a termelés áprilisban 8,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, miután mind a belföldi, mind az exportértékesítés csökkent.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.