BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bevonta egy pénzügyi cég engedélyét az MNB, felszámolják a vállalkozást

A Centrál Workout Pénzügyi Zrt.-nél súlyos hiányosságokat tárt fel a jegybank, a cég mérlegének valósságát sem lehetett megállapítani.

Visszavonta a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. (Centrál Workout) követelésvásárlás – ezen belül faktoring – végzésére jogosító tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken – derül ki a jegybank pénteki közleményéből. Az MNB egyúttal elrendelte a vállalkozás végelszámolását is, melyet a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. fog elvégezni.

MNB, végelszámolás
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Hatalmas hiányosságokat tárt fel a jegybank

A döntést a jegybank azzal indokolta, hogy a Centrál Workout 2021 júliusa óta többször is elmulasztotta, vagy késve, csak az MNB intézkedéseinek hatására teljesítette – a működésének alapvető mérőszámait bemutató – rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségeit. A vállalat továbbá az MNB határozati kötelezései ellenére sem küldte meg 2022. évre vonatkozó, könyvvizsgáló által auditált beszámolóját (a rendelkezésre álló információk szerint nem is rendelkezik ilyennel), illetve 2024. első negyedévi jelentését és a 2023. évi auditált jelentését sem. Mindennek hiányában 

kétséges a társaság által az elmúlt időszakban beküldött negyedéves állományi és mérlegadatok valóságtartalma is.

Nem lehetett tudni, mi a valóság a cégnél

A jegybank felügyeleti ellenőrzése ezen túlmenően is több súlyos hiányosságot tárt fel a cégnél, többek között nem volt megállapítható a benyújtott adatszolgáltatások esetében az azokban szereplő eszközök, források és fedezetek valódisága sem. Továbbá nincs analitikusan alátámasztva a Centrál Workout követeléseinek, kötelezettségeinek nyilvántartása sem.

A vállalat ezek mellett azt sem tudta dokumentumokkal igazolni, hogy igazgatósága, felügyelőbizottsága, illetve belső ellenőre eleget tett-e a jogszabály által előírt gyakoriságú beszámolási, jelentéstételi kötelezettségeinek. 

Bár a vállalat több alapvető szabályzata és a nyilvántartása is hiányos, a cég a saját belső szabályzatát sem tartotta be, sőt, két kiszervezést sem jelentett be a felügyeletnek.

Nem csoda hát, hogy az MNB megállapította: a pénzügyi vállalkozás nem felel meg a prudens (üzletileg megbízható) működésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, nem jogkövető és nem együttműködő, illetve többször súlyosan megsértette a számvitelre, független és megbízható irányításra, ellenőrzésre vonatkozó szabályokat is.

A közlemény szerint a Centrál Workout engedély-visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A társasággal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeket az érintett ügyfelek számára változatlanul teljesíteni kell.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.