BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdenek leszokni a készpénzfelvételről a magyarok

Valamivel több, mint húszmillió belföldi bankkártyás készpénzfelvételi tranzakciót hajtottak végre az első negyedévben a magyarok, külföldön pedig valamivel több, mint 252 ezer alkalommal járultak az ATM-ekhez. Ennél kevesebb tranzakcióra csak a koronavírus-járvány második hullámának idején volt példa.

Alig haladta meg a 20,6 milliót az első negyedévben belföldön végrehajtott bankkártyás készpénzfelvételek száma, ami azt jelenti, hogy egy kártyára átlagosan nagyjából két ilyen tranzakció jutott három hónap alatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

00154462
Fotó: Mediaworks

A kártyás készpénzfelvételi tranzakciók száma ugyan nem esett vissza drámaian az egy évvel korábbihoz képest – nagyjából 480 ezerrel, vagyis 2,3 százalékkal csökkent –, ám ötéves időtávon már jóval nagyobb a lemaradás, hiszen 2019 első három hónapjában még több mint 24 millió alkalommal keresték fel ilyen céllal a hazai ATM-eket a magyarok.

Érdekes viszont, hogy a trendszerű csökkenés ellenére nem az idei első negyedév számít a mélypontnak a belföldi kártyás készpénzfelvételek szempontjából: a koronavírus-járvány második hullámának idején, 2021 első hónapjaiban 20,2 millió alá csúszott a tranzakciószám az akkor bevezetett korlátozó intézkedések miatt. A belföldi kártyás készpénzfelvételek értékénél szintén érezhető mértékű, közel 4 százalékos visszaesést mért éves alapon az MNB, miután a kimutatott első negyedéves volumen éppen elmaradt a 2100 milliárd forinttól.

A külföldi készpénzfelvételi tranzakcióknál hasonló a helyzet: a számuk 4,3 százalékkal, 252,5 ezer alá csökkent 2023 első negyedévéhez képest, miközben az értékük kereken 4 százalékkal, 23,76 milliárd forintra olvadt éves alapon.

Mindezek nyomán a bel- és külföldön együttesen végrehajtott kártyás készpénzfelvételi tranzakciók értéke valamivel 2121 milliárd forint felett alakult 2024 első három hónapjában, ami 2,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A készpénzfelvételi tranzakciók számának és értékének fokozatos csökkenése persze egyáltalán nem meglepő: az elektronikus fizetéseket támogató infrastruktúra sokat fejlődött az elmúlt években – vagyis a lakosságnak egyre kevésbé van szüksége készpénzre a fizetési tranzakcióihoz.

Az utóbbit jól alátámasztják a jegybank friss fizetési forgalmi statisztikái: ezek szerint a belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma már meghaladta a 407 milliót január eleje és március vége között, miközben a műveletek összértéke 8,3 százalékos emelkedést követően 3719,4 milliárd forintot tett ki.

A külföldi vásárlások számánál viszont már 22,5 százalékos emelkedést mutat a jegybanki statisztika, 45,8 millióhoz közelítő tranzakciószám mellett. A külföldi vásárlások értéke ezzel párhuzamosan majdnem 26 százalékkal nőtt, és meghaladta a 693 milliárd forintot. A külföldi tranzakciók számának és értékének gyors növekedéséhez azonban elsősorban az internetes vásárlási forgalom élénkülése járulhatott hozzá, és nem az utazások során végrehajtott bankkártyás költéseké.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.