BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Múzeumok éjszakája – két új kiállítással

Sokszínű programkínálat, tárlatvezetés, koncert, családi program és két új kiállítás, a Múzeumkertben pedig kertmozi várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban és tagintézményeiben.

A Múzeumok éjszakája alkalmából június 22-én több családi program is várja a nagyközönséget  a Magyar Nemzeti Múzeumban és tagintézményeiben – írja az MNM közleményében.

múzeumok
Múzeumok éjszakája új programokkal / Fotó: Faludi Imre

Az Ásó-kapa-nagyharang című eseményen például egy felfedező füzet segítségével a családok 500 éves szerelmek nyomába eredhetnek a Magyar Menyasszony kiállításon, valamint megismerkedhetnek az esküvői hagyományokkal és viseletekkel is.

A Kincskereső programon be lehet járni a Múzeumkert rejtett zugait, a pártakészítő-workshopon pedig a Magyar Menyasszony kiállítás díszes pártáiból inspirálódhatnak a látogatók és elkészíthetik saját pártáikat is.

Gyerekeknek

Az óvodás korosztály a Magyar Nemzeti Múzeumban az Ősi kalandok című programon meséken keresztül az ősember földjét és a rómaiak világát, a Tündérországi kalandok elnevezésű programon pedig a török hódoltság időszakát, valamint az erdélyi fejedelmek és a magyar királyok udvarát ismerheti meg. Mátyás király palotájában pedig három próba várja a gyerekeket Lovagi kalandok címen.

Rejtélyes Pest-Buda elnevezéssel nyomozós élőmúzeumi program lesz a Múzeumkertben, amelyen az érdeklődők a 19. századi főváros izgalmas hétköznapjaiba utazva, detektív szerepébe bújva városi legendák és rejtélyek nyomába eredhetnek – írják.

Két különleges kiállításmegnyitó

  • 13 órakor Kertész/Kópiák címmel megnyílik az André Kertész világhírű fotóművész eddig sosem látott képeiből összeállított tárlat 
  • 17 órakor pedig a nagyközönség megismerheti a Hónap kincsét: a kiállítás részeként szakértők mutatják be Szily János tézislapját 1754-ből.

Önálló felfedezések

14 és hajnal 2 óra között a Színek, jelek, szimbólumok című program részeként a látogatók megtekinthetik a Magyar Menyasszony kiállítást egy felnőtteknek szóló látogatói útvonal segítségével.

múzeumok
Múzeumok éjszakája új programokkal / Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A tárlatvezetések 16 órakor kezdődnek 

Több alkalommal is lesz Múzeumi kulisszajárás, melyen Kollár Csilla művészettörténész segítségével a textilműhely különleges darabjain keresztül ismerhetik meg évszázadok női sorsait, menyasszonyi öltözeteit a látogatók.

Az érdeklődők csatlakozhatnak Mohos Zsófia fotográfus szubjektív tárlatvezetésére, szintén a Magyar Menyasszony tárlaton, amin azokat a tereket lehet majd bejárni, melyek a népviseleteket, az egykori és mai vidéki Magyarország hagyományait mutatják be, valamint részt vehetnek a Boszorkány és kirakatperek”, Báthory Erzsébet az ördög asszonya? című múzeumi programon is.

Zenés programok

Az Múzeumok éjszakáján a zenei események Heidi Albert handpan koncertjével kezdődnek a Kupolateremben, majd a MÁV szimfonikus vonósnégyese lép fel Dallamok a múzeumban címmel. Ezt követően a Frenák Társulat Fragmantok címmel tart táncbemutatót a Díszteremben – olvasható az összegzésben.

A Múzeumkertben Kerti fröccs/André Kertész Budapestje címmel beszélgetést tartanak Fónagy Zoltánnal és Tomsics Emőkével, 21 órától újdonságként pedig elindul a Kertmozi, ahol az Amélie csodálatos élete című filmet vetítík – olvasható a közleményben. A Múzeum Római udvarában 19 órától indul a Múzeumi stand-up comedy Lakatos Leonetta, Ligeti Dániel, Gyertyán Balázs és Felméri Péter részvételével – írják a közleményben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.