BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 278. napja: legalább 25 palesztin halott – nők és gyerekek is – a menedékhelyet ért támadásban

null
Összefoglaló:

Legalább huszonöten meghaltak, köztük nők és gyerekek, miután izraeli légicsapás érte a palesztin Abaszánt – közölték gázai tisztviselők. Az izraeli védelmi erő (IDF) megerősítette a „precíziós lőszerrel” végrehajtott támadást, és jelezte, hogy felülvizsgálja.  

Fotó: AFP

Palesztin tisztségviselők szerint legalább 25 embert ölt meg egy iskolai menedékhelyet ért izraeli légicsapás Gáza déli részén. A területen a megerősített katonai offenzíva miatt ezrek kerestek menedéket.

A kedd délutáni légicsapás a Hán Junisztól keletre fekvő Abaszán város iskolája előtt kitelepített családok sátrait érte. Az Associated Press egyik riportere, aki megszámolta a holttesteket a Hán Junisz-i Nasszer kórházban, azt mondta, hogy 25 ember halt meg. Az egészségügyi tisztviselők szerint a halottak között legalább hét nő és gyermek van.

Az IDF közleményben azt írta: 

Egy harci repülőgép precíziós lőszert használva megtámadta a Hamász katonai szárnyának terroristáját, aki részt vett az október 7-i iszonyatos mészárlásban.

Az IDF felülvizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint civilek megsérültek. 

A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint 

a megtámadott terület zsúfolt volt, háromezer ember sztrájkolt a környéken a támadás időpontjában. Egy másik személy azt mondta, hogy nem kapott előzetes figyelmeztetést a sztrájkról.

A keddi sztrájkra azért került sor, mert az IDF elrendelte Gáza déli részének tömeges kiürítését. 

A palesztinok megnövekedett heves légicsapásokról számoltak be a héten. Gáza középső részének lakosai pedig helikopteres csapásokról, robbanásokról és lövöldözésekről beszéltek, miközben Izrael kiterjesztette két hete tartó offenzíváját a keleti szomszédságban, Seajiában. Tankokat költöztetnek a város olyan területeire, ahol a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád harcosai csoportosulnak.

Iszmail al-Tavabta, a Hamász által irányított gázai kormány médiahivatalának igazgatója azt mondta, hogy 

kedden a Gáza középső területeit ért izraeli csapások hatvan palesztint öltek meg, és több tíz embert megsebesítettek. Az izraeli hadsereg elrendelte több kerület evakuálását Gáza keleti és nyugati részén.

A Palesztin Vörös Félhold mentői azt közölték, hogy legénységük több tucat humanitárius segélyhívást kapott Gáza városából, de nem tudtak segíteni az ottani bombázás intenzitása miatt. Szerdán Izrael bejelentette, hogy egy katona életét vesztette a Gáza középső részén folyó harcokban. Az izraeli katonák közelharcban vívtak fegyveresekkel Gáza városában – áll az IDF közleményében.

A blokád alatt álló palesztin területeken az elmúlt néhány nap légicsapásai a leghevesebbek a háború óta, miután a Hamász október 7-én megtámadta Dél-Izraelt. 

Az egyiptomi sajtó arról számolt be, hogy a héten Dohában és Kairóban folytatódnak a tárgyalások, amelyeken részt vesz a CIA igazgatója, William Burns és az izraeli Moszad-főnök, David Barnea. 

Sok pontban egyetértés van

– mondta egy magas rangú forrás az al-Kahera hírügynökségnek kedden.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.