BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell lemondani a vörösborról, a gyümölcsös fajták még a Balatonnál is teret nyerhetnek

A karácsonyi asztalnál is meglátszik, hogy a borfogyasztók ízlése nagyot változott az elmúlt években: a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik. A könnyed, gyümölcsös vörösbor viszont most is népszerű.

A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Az elmúlt két évtizedben népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában tart a vörösborok diadalmenete

Szuret Mindszentkalla-2820231010 Mindszentkálla
Veszprémi Érseki Pincészet szüret
szőlő borszőlő borászat szüretelők napszámos dolgozó munkás

Fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld SZF
Szüret a Veszprémi Érseki Pincészetnél / Fotó: Nemes András Péter

A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – az utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. A pinot noir népszerűségét a szakemberek szerint elsősorban a sokoldalúsága okozza, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb.

A Veszprémi Érseki Pincészet idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtoka legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig a felsőörsi termőterületen is ültet majd ilyen fajtát.

A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt

– állítja Benesch Antal.

A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak.

A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban” – teszi hozzá a főborász. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érlelik. Szerinte jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.

A belföldi árakon látszik, hogy mennyit veszítettek a vörösborok a népszerűségükből
A fehérborok ára a magyar pincészetekben lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, mint a vörösboroké, a borok exportátlagárának növekedése viszont meg sem közelítette az átadási árak belpiacon mért, mintegy húszszázalékos drágulását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.