A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik, amelyekben a gyümölcsösségen van a hangsúly, nem pedig a tanninon, a hordón. A nehéz, testes vörösborok helyett szívesebben vásárolnak könnyen fogyasztható tételeket – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza az elmúlt évek borfogyasztási szokásainak változásairól. Az elmúlt két évtizedben népszerűbbé váltak a fehérborok, míg a vörösbortermelés a 2004-es rekord óta világszerte 25 százalékkal esett vissza. Igaz, a kereslet elsősorban Európában csökkent, Kínában, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Brazíliában tart a vörösborok diadalmenete
A legkeresettebb fajta a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a pinot noir – az utóbbi egyre nagyobb teret nyer számos bortermő vidéken, így például Kaliforniában és Új-Zélandon is. A pinot noir népszerűségét a szakemberek szerint elsősorban a sokoldalúsága okozza, ugyanis a legkülönfélébb ételekhez – a könnyű vöröshúsokhoz, marha- és vadhúsokból készített fogásokhoz is – jól passzol, ráadásul a testes vörösboroknál, így például a cabernet sauvignonnál vagy a merlot-nál jóval könnyedebb.
A Veszprémi Érseki Pincészet idén telepített pinot noirt mindszentkállai birtoka legszebb részén, a Püspökdombon, 2025-ben pedig a felsőörsi termőterületen is ültet majd ilyen fajtát.
A pinot noirt intenzív cseresznyés, gombás, földes illatok jellemzik, de egészen komplex, nagytestű vörösbor is tud lenni. A vulkanikus talaj pedig egészen különlegessé teheti a pinot noirt
– állítja Benesch Antal.
A klímaváltozás miatt több szakember azt jósolja, hogy a hagyományos fehérboros vidéknek számító Balaton borrégióban drasztikusan megváltoznak majd a szőlőtermesztés feltételei, a melegebb időjárás pedig elsősorban a kékszőlőknek kedvez majd. A Veszprémi Érseki Pincészet főborásza is arra számít, hogy a kékszőlő jól érzi majd magát a Balaton partján, ám meg kell találni azokat a fajtákat, amelyeket a fogyasztók is szívesen választanak.
A 750 éves múltra visszatekintő pincészet eddig is készített vörösbort. „A Vesprim Infula Rouge az alapvörösborunk, amellyel azt mutatjuk meg, hogy a mindszentkállai és a felsőörsi terroir hogyan működik együtt egy jó balatoni vörösborban” – teszi hozzá a főborász. Ez egy újvilági stílusú, nagyon gyümölcsös, karakteres vörösbor, amely könnyen fogyasztható, mégis ott van benne a bomba hatás, hiszen 11-12 hónapig fele francia, fele magyar, 225 literes bordeaux-i hordókban érlelik. Szerinte jól illik többek között a töltött káposztához és a hagyományos karácsonyi desszertekhez, így például a zserbóhoz is.
A belföldi árakon látszik, hogy mennyit veszítettek a vörösborok a népszerűségükből
A fehérborok ára a magyar pincészetekben lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, mint a vörösboroké, a borok exportátlagárának növekedése viszont meg sem közelítette az átadási árak belpiacon mért, mintegy húszszázalékos drágulását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.