BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ólakban és a vágóhidakon is olcsóbb lett a sertéshús

A tavalyi év második fele óta jelentősen csökkent az élő sertés felvásárlási ára, a vágóhidakról is olcsóbban kerül ki a hús a kiskereskedelembe, a polcokon viszont ez a hatás nem érvényesült – olvasható ki a statisztikai adatokból. Közben nőtt a hazai sertésállomány, és az előző évinél több disznót vágtak tavaly, és a sertéshús piacain is volt némi javulás.

Nőtt tavaly a hazai vágóhidakon levágott disznók száma: a 4,782 millió sertést vágtak, vagyis 291 ezerrel, 6,5 százalékkal többet mint az előző évben – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A sertéshús jövőbeni piacát határozhatja meg, hogy a vágás átlagos növekedésénél nagyobb arányban emelkedett a levágott anyakocák száma, amely az előző évi 54 ezerhez képest 9,2 százalékkal volt több, és elérte az 59 ezer darabot.  

Pig,In,Stable, sertéshús
Olcsóbb disznóból lett sertéshús az elmúlt hónapokban / Fotó: Shutterstock

A tavalyi első tizenegy havi adatok szerint nőtt az élősertésexport is, több mint 13 százalékkal volt magasabb a 2024 azonos időszakában mért mennyiségnél, míg az import 7 százalékkal csökkent ugyanebben az összevetésben. Az export 35 ezer tonna, az import pedig a csökkenéssel együtt is 63 ezer tonna volt, azaz a behozatal továbbra is jóval meghaladja a kivitelt. Élő sertés főként Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett, a kivitel nagyrészt Romániába, Ausztriába és Szerbiába irányult a jelzett időszakban. A KSH adatai szerint nőtt a sertésállomány is: a 2023. decemberi 2608, millióról tavaly decemberre 2,802 millióra.

Keresettebb lett a sertéshús

A vágásszám növekedése örvendetes, ezzel nyilván a húsfeldolgozás, tartósítás ágazat teljesítménye is javult. Ez az exportteljesítmény növekedésének, a belföldi kereslet enyhe bővülésének és a sertésállomány emelkedésének is köszönhető – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy visszatértünk volna a 2022-es szinthez, ugyanis a 2023-ban a 10 százalékot messze meghaladó volt az ágazat visszaesése.

Az élősertés-piacon csökkentek az árak, ez azonban az év elején még nem jelent meg a húsárakban.

 Mert bár a vágóhidak költségstruktúrájában valóban az élősertés ára a meghatározó – üzemtől függően a több mint kétharmad és a 75 százalék között is lehet –, de az egyéb költségekben sajnos tavaly és már idén is jelentős növekedések mentek végbe. Az élő állaton kívül az energia és a bér a két legfontosabb költségelem, a bérek jelentős növekedése pedig megjelenik a költségekben. Ezeken felül pedig egyedi hatásokkal is kell számolniuk a húsipari cégeknek, így az idei ismételt csatorna- és vízdíj-növekedéssel, valamint az ATEV-díjak jelentős emelkedésével is. Továbbá minden költségelem, amit euróban kell számolni, az novemberben, decemberben és januárban jelentősen megemelkedett a forint árfolyamának gyengülése miatt. Most van egy ellentétes folyamat, ami – ha kitart – ugyancsak érezhető lesz a költségekben, de már csökkenésként – tette hozzá.

Élelmiszerárak: mérsékelt maradt a drágulás, és nem elsősorban a gyártók gerjesztették
A visszaeső ipari teljesítményből felfelé „lógott ki”2024-ben a hazai élelmiszeripar, ám a növekedéssel sem tudott visszakapaszkodni a 2022-es szintre. Visszafogottan emelkedtek az élelmiszerárak, viszont élénkülő fogyasztói kereslettel számolnak, és azzal, hogy az elbírálás alatt álló beruházási pályázatok nyertesei elindítják projektjeiket, amelyek a következő években nagy fejlődést hoznak az iparágba.

Az élősertés-árak az elmúlt időszakban mérséklődtek, a német jegyzés – ami a magyar felvásárlási árakat is meghatározza – tavaly tizennyolc héten át tartotta a hasított súlyra vetítve 2,2 euró/kilogrammos csúcsát, majd 29. héttől kezdett csökkenni és 1,92 eurós szinttel tárta a tavalyi évet. Idén sertéshús tovább csúszott lefelé a német ár, és jelenleg 1,72 eurón áll – már nyolcadik hete. 

Az élősertés-ár csökkenésének hatására a vágóhidak átadási árai is lejjebb mentek. 

Engedtek az árból a feldolgozók

Az AKI legfrissebb piaci jelentése szerint a feldolgozói értékesítési árak közül

  • a karajé 9,71,
  • a combé 6,47 és a
  • tarjáé pedig 6,67 százalékkal

volt alacsonyabb az idei 8. héten (február 17-e és 23-a között), mint 2024 8. hetében. Ez a csökkenés tette lehetővé, hogy az egyéb költségek növekedése ellenére némi átadásiár-mérséklést hajtsanak végre a vágóhidak.

Ez viszont nem érződik a boltokban. Ennek pedig az az oka, hogy az élelmiszeripari termékeknél a tavalyi évben megfigyelt gyakorlat szerint a kiskereskedelem növelte az árrését. Tavaly az élelmiszeripari termékek egészére kis árcsökkenés volt a jellemző, míg a fogyasztói árak 2-3 százalékkal emelkedtek – magyarázta, hozzátéve, hogy januárban viszont már – ha nem is a húsnál – az élelmiszerek átadási árai is növekedtek.

Élénkült a baromfipiac

Szarvasmarhából 84,8 ezer darabot vágtak le 2024-ben, ami 4,4 százalékkal múlta alul a 2023-as marhavágási adatot. A tehenek vágása 7 százalékkal, az üszőké 14,5 százalékkal csökkent, míg a bikáké 12,7 százalékkal emelkedett a darabszám alapján 2024-ben az előző évhez képest. Ennél is jobban csökkent a magyarországi vágóhidakon levágott juhok száma, amely 43,1 ezer volt 2024-ben, ami 7,1 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. A 237 millió levágott baromfi viszont 5,8 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. A baromfi túlnyomó részét – darabszám alapján a 83 százalékát – a csirke tette ki, amelyből 196,8 milliót vágtak, vagyis 4,7 százalékkal többet, mint 2023-ban. A kacsavágások száma eközben 19 százalékkal nőtt, a libáé pedig 21,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a levágott pulykák száma 2,6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.



 



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.