BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kocsmatámogatás: újabb települések csatlakozhatnak a felhíváshoz

Az 1000-2000 lakosú települések italüzletei is pályázhatnak a 3 millió forintos támogatásra.

Az ezer és kétezer fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a Magyar falu programhoz kapcsolódó 3 millió forintos támogatásra – közölte a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nzrt. pénteken.

MMKA9170
Kocsmatámogatás: az  1000-2000 lakosú településeken is pályázhatnak / Fotó: Molcsányi Máté / Mediaworks

A kedvezményezettek már pályázhatnak a vissza nem térítendő forrásra energiahatékonyságot növelő fejlesztésre, marketingre, eszközbeszerzésre és működési költségre, azaz rezsire vagy munkabérre.

Az új felhívás a pályázatkezelő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nzrt. által február végén az ezer fő alatti települések kiskocsmái számára kiírt program folytatása. Célja, hogy egyszerű jelentkezés és gyors ügyintézés mellett hatékonyan járuljon hozzá a falusi sörözők, borozók, presszók fejlesztéséhez, növelve a vidéki települések lakosságmegtartó képességét is – tették hozzá.

A támogatásra az érintett településeken üzemelő, egész évben nyitva tartó, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált, lezárt üzleti évvel rendelkező italüzletek adhatják be igénylésüket. A szolgáltatók május 23-ig az NTAK rendszerén keresztül jelentkezhetnek. A felhívás elérhető a Kisfaludyprogram.hu weboldalon. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy tolonganak a kocsmatámogatásért a magyar vállalkozók: az új pályázat a tavaly meghirdetett ágazati támogatási program folytatása, amelynek eredményeként eddig több mint 3300 pályázó nyert el támogatást.
Arról is beszámoltunk hogy

  • míg 2010-ben még 21,5 ezer kocsma működött Magyarországon, 
  • 2023-ra ez a szám 11,5 ezerre csökkent – vagyis gyakorlatilag megfeleződött, elsősorban a bevételeik csökkenése és a költségeik növekedése következtében. 
  • Az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek száma csak minimálisan esett vissza, 25 ezerről 22 ezerre.
    Mindeközben az éttermekben is
  • visszafogottabb lett az alkoholfogyasztás, és eltolódott a könnyebb italok, fehérborok, koktélok felé.
  • A hivatalos adatok szerint az éttermi alkoholfogyasztás 25–30 százalékkal esett vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.