BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kocsmapolitika újratöltve: megmentenék a falvak központjait – ez a mesterterv

Teljes az egyetértés az egymilliárdos kocsmafejlesztési program kapcsán, illetve annak jelentőségéről a piaci szereplők és a szakmapolitikai döntéshozók között. Mint hangsúlyozzák, nincs falusi és aktív turizmus, sőt, közösségi élet sem a falusi vendéglátóhelyek, italboltok, azaz kocsmák nélkül. A kocsma szerepe teljesen átértékelődött, kiderült, hogy sokkal fontosabb és hasznosabb annál, mint valaha gondolták, hiszen erősíti a települések népességmegtartó képességét, és hozzájárul a helyi bevételeket is generáló turizmus teljesítményéhez. Kocsmapolitika újratöltve: ágazati körkép a Világgazdaságtól.

A vidéki kocsmák ma már nem csupán italmérések, hanem sok helyen valódi társasági központokká váltak. Régebben jellemzően gyakran az alkoholizmus melegágyai voltak, bevételük jelentős részét a reggeli felesek és a munka helyett ott időző törzsvendégek adták. 

DSC_9679
Nincs falusi és aktív turizmus, sőt, közösségi élet sem a falusi vendéglátóhelyek nélkül ma már /Fotó: Kuklis István

Bár sok ilyen hely bezárt az évek során, azok, amelyek megmaradtak, napjainkban közösségi térként is funkcionálnak.

Éppen ezért fontos, hogy támogatást kapjanak a modernizációhoz és a fenntartható működéshez – mondta a Világgazdaságnak Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a Semsei Gastronomy cégcsoporthoz tartozó Budapest Party Service Kft., a VakVarjú étteremcsalád és a Dobay cukrászdák tulajdonosa. Véleménye szerint a falusi kiskocsmák jellemzően családi vállalkozások, ahol sokszor férj és feleség váltja egymást a pult mögött. Bár áraik a szupermarketek és a nemzeti dohányboltok árszintje felett mozognak,

a haszonkulcsuk minimális, és betöltenek egy komoly űrt: a kistelepüléseken gyakran ezek az egyetlen állandóan nyitva tartó helyek, ahol az emberek kulturált körülmények között találkozhatnak.

Az elmagányosodás korában ezek a kocsmák már közösségi terek, a helyi szociális háló fontos láncszemei, ahová ma már nem feltétlenül az alkoholfogyasztás miatt térnek be a vendégek, hanem azért, hogy beszélgessenek, társaságban legyenek – mondta Semsei Rudolf.

Átalakult és felértékelődött a kocsma szerepe

Számos tanulmány született a Covid időszak idején arról, hogy milyen negatív hatása volt az izolációnak, amit a lezárások okoztak – emlékeztet Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A kiskocsma meg tudja teremteni a helyi közösségek találkozási helyét, a  közösség összetartozását erősítheti, például az osztrák kiskocsmák gyakran biztosítanak próbahelyszínt a helyi együtteseknek. 

A turizmus tekintetében pedig elengedhetetlen ezeknek a helyeknek a megléte, illetve fejlődése, ami azt kell, hogy jelentse, hogy nem csak italt, de ételt is kell tudnia biztosítani a vendégek számára hasonlóan a brit, ír, osztrák, német, cseh és szlovák kocsmákhoz – sorolta a sörszövetségi vezető hangsúlyozva, nagyon fontos, hogy a támogatás a kiskocsmák megújulását, innovációk bevezetését és a helyi település fejlesztését szolgálják, összességében a minőségi fejlődést. 

Kántor Sándor szerint a kiskocsmák számára elengedhetetlen a támogatás, ezt jól mutatják az ír és angol kocsmafejlesztési programok sikere és a magyar statisztikai adatok. 

Most van remény arra, hogy megfordítható az a folyamat, ami a Központi Statisztikai Hivatal adataiból rajzolódik ki, alátámasztva a változásokat: 

  • míg 2010-ben még 21,5 ezer kocsma működött Magyarországon, 
  • 2023-ra ez a szám 11,5 ezerre csökkent – vagyis gyakorlatilag megfeleződött, elsősorban a bevételeik csökkenése és a költségeik növekedése következtében.
  • Az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek száma csak minimálisan esett vissza, 25 ezerről 22 ezerre.
kocsma
Nagy a baj: a kocsmák száma megfeleződött 2010 óta/ Fotó: Török János

Mindeközben az éttermekben is 

visszafogottabb lett az alkoholfogyasztás, és eltolódott a könnyebb italok, fehérborok, koktélok felé. 

A hivatalos adatok szerint az éttermi alkoholfogyasztás 25–30 százalékkal esett vissza – tette hozzá Semsei Rudolf.

Fékezett a sörfogyasztás

Az öt legnagyobb sörgyártó esetében 2018-ban még 30 százalékot tett ki a vendéglátásban forgalmazott sör mennyisége, míg 2024-ben már 19  százalék alatt volt ez az arány. Ez konkrétan 1,86 millió hektolitert tett ki 2018-ban, míg 2024-ben éppen csak meghaladta az 1 millió hektolitert.

A teljes magyar sörforgalom 2018-ban majdnem hétmillió hektoliter volt, míg 2023-ban már csak 6,4 millió hektoliterre becsülték. Amiért nem lett nagyobb a visszaesés, az a kiskereskedelemben kapható saját márkás olcsó import söröknek a térnyerése, ami mára mintegy évi 800 ezer hektolitert tesz ki.

A kocsmafejlesztési pályázat lényege

 A frissen bejelentett, egymilliárd forintos kerettel március 3-tól április 3-ig pályázható támogatási program 

  • az ezer fő alatti kistelepüléseken működő vállalkozásokat, 
  • borozókat, 
  • bárokat,
  • kiskocsmákat segíti. 

A kijelölt vendéglátóipari körbe tartozók maximum 3 millió forintos támogatást kapnak, amit működési költségekre, például rezsire vagy bérre, továbbá energiahatékonysági beruházást is fordíthatnak.

Sőt, a támogatás egy részét a pályázók marketingcélokra is fordíthatják, így felújíthatják cégéreiket, logóikat, arculatukat, de akár közösségi médiás jelenlétüket, honlapjukat is fejleszthetik. 

„Amellett, hogy a falusi vendéglátóhelyek erősítik a települések népességmegtartó képességét, hozzájárulnak az aktív és a falusi turizmus teljesítményéhez is. 

A kistelepülések italüzletei közül számos jól ismert túraútvonalak − például az Országos Kékkör − mentén elhelyezkedő falvakban működik, így fontos szerepet játszanak az utazók kiszolgálásában.

Emiatt fontos célja a támogatásnak, hogy már ebben a szezonban hatékony segítséget jelentsen az üzemeltetők számára” – mondta el Suhajda-Molnár Anikó, a pályázatkezelő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nzrt. vezérigazgatója. 

A pályázat a kormány által tavaly indított, a vidéki vendéglátóipari kkv-k támogatását célzó program folytatását jelenti. Ennek keretében az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek, büfék, cukrászdák, zenés-táncos szórakozóhelyek, alkalmi vendéglátó üzletek, kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek igényelhettek forrást – egyebek mellett – energetikai fejlesztésre, eszközbeszerzésre. 

Az új programra a jelentkezést egyszerűen, könnyen, minimális adminisztráció mellett, az NTAK rendszeréből indíthatják a pályázók, amelyben ügyfélszolgálat is segíti őket. 

A felhívás a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.