A fóliás szamóca (köznyelvben eper) május első hetében jelent meg a kínálatban, a szabadföldi termesztésből származó gyümölcs érése – ami mennyiségét tekintve jelentősnek mondható – pedig május közepén indult – írja eperpiaci körképébe a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A fóliás termés átlagosnak mondható, köszönhetően nagyobbrészt annak is, hogy a takart állományokat jó hatékonysággal sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól, az idei eperszezon viszont nehezen indul.
A szabadföldi termésben jelentős fagykárok tapasztalhatók (térségtől függően 40–80 százalék közötti terméskiesés), melyek egy része egészen május közepéig látens maradt: vagyis kötődtek az első virágok, de a megfázás következtében nem képesek kinevelni a gyümölcsöt.
További gondot okoz a szokatlanul
májusi időjárás, melynek következtében lelassult az érés, és még jobban széthúzódik a szüret. Mindezen időjárási viszontagságok az eredményezik, hogy a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be. A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számíthatunk, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám. A piacok ellátása ezzel együtt is – visszafogottabb és széthúzódó kínálattal – stabil marad.
A kertészeti ágazatban jelenleg a szamóca betakarítása a legnagyobb probléma. A gépesítés nincs megoldva, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradságos munkával leszedhető szamócára.
Magyarországon mintegy 704 hektáron termesztenek epret,
a termőterület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, 2024-ben 22 százalékkal nagyobb felületen foglalkoztak a gyümölccsel, mint 2020-ban.
A betakarított termésmennyiség 2024-ben 8 ezer tonna volt, 500 tonnával haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A bővülés elsősorban a termőterület növekedéséből adódik, a fajlagos hozamok az elmúlt években nem változtak számottevően.
Drágulás és hiány: így indul a szabadföldi eper szezonja
Bár tavaly ilyenkor már dübörgött az eperszezon, most még csak kezdődőben van. A hűvös idő lelassította az érést, és a szabadföldi eper érésének kezdetére kiderült, a beporzás sem sikerült jól, jóval kevesebb szamócát szüretelhetnek idén a termelők.
Az importeper az idén is szerepel a boltok kínálatában, de a hazai termesztésű gyümölcs beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel. A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt. Vegyük azt is figyelembe, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így a beltartalmi értékek, zamatanyagok csak teljes érésben szedve tudnak kialakulni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.