
Megfázott a virága, drága maradt az eper
A fóliás szamóca (köznyelvben eper) május első hetében jelent meg a kínálatban, a szabadföldi termesztésből származó gyümölcs érése – ami mennyiségét tekintve jelentősnek mondható – pedig május közepén indult – írja eperpiaci körképébe a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A fóliás termés átlagosnak mondható, köszönhetően nagyobbrészt annak is, hogy a takart állományokat jó hatékonysággal sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól, az idei eperszezon viszont nehezen indul.

A szabadföldi termésben jelentős fagykárok tapasztalhatók (térségtől függően 40–80 százalék közötti terméskiesés), melyek egy része egészen május közepéig látens maradt: vagyis kötődtek az első virágok, de a megfázás következtében nem képesek kinevelni a gyümölcsöt.
Befékezett az idei eperszezon
További gondot okoz a szokatlanul
- hűvös,
- borult,
- fényszegény
májusi időjárás, melynek következtében lelassult az érés, és még jobban széthúzódik a szüret. Mindezen időjárási viszontagságok az eredményezik, hogy a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be. A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számíthatunk, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám. A piacok ellátása ezzel együtt is – visszafogottabb és széthúzódó kínálattal – stabil marad.
A kertészeti ágazatban jelenleg a szamóca betakarítása a legnagyobb probléma. A gépesítés nincs megoldva, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találni a fáradságos munkával leszedhető szamócára.
Magyarországon mintegy 704 hektáron termesztenek epret,
a termőterület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, 2024-ben 22 százalékkal nagyobb felületen foglalkoztak a gyümölccsel, mint 2020-ban.
A betakarított termésmennyiség 2024-ben 8 ezer tonna volt, 500 tonnával haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A bővülés elsősorban a termőterület növekedéséből adódik, a fajlagos hozamok az elmúlt években nem változtak számottevően.
Drágulás és hiány: így indul a szabadföldi eper szezonja
Bár tavaly ilyenkor már dübörgött az eperszezon, most még csak kezdődőben van. A hűvös idő lelassította az érést, és a szabadföldi eper érésének kezdetére kiderült, a beporzás sem sikerült jól, jóval kevesebb szamócát szüretelhetnek idén a termelők.
Az import nem az igazi
Az importeper az idén is szerepel a boltok kínálatában, de a hazai termesztésű gyümölcs beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel. A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt. Vegyük azt is figyelembe, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így a beltartalmi értékek, zamatanyagok csak teljes érésben szedve tudnak kialakulni.




