A nyári szezon a Balatonnál elképzelhetetlen strandolás és annak elmaradhatatlan kelléke, egy jó lángos nélkül. Az egykor filléres finomság emelkedő ára rendszeres beszédtéma évek óta, utánanéztünk, mi igaz abból, hogy ma már megfizethetetlen a balatoni lángos. Mennyiért adják a legkedveltebb lángosozók? – erre kerestük a választ a Balatonnál.
A lángos a hazai konyha népszerű étele, úgy is mondhatjuk, hogy a magyarok kedvenc street foodja, amelyet Magyarországon kívül Európa középső és keleti részén is ismernek. Eredetileg kovászos tésztából készítették, amit szalonnazsírban sütöttek ki, mára a leggyakrabban élesztős tésztát használnak, és olajban sütik meg.
A balatonparti büfékben különösen nagy hagyománya van a lángoskészítésnek, mára talán annyi változott, hogy a néhai hagyományos sima-fokhagymás lángos mellett egyre több feltéttel, ízzel kínálják, némelyike egy rendes főételnek is megfelel. Az egykori filléres finomság ára is jókora változáson ment keresztül az utóbbi időben: mostanra nemigen találni ezer forint alatt lángost.
Körbenéztünk, hol milyen milyen árakkal találkozhatnak majd ezen a nyáron a part menti büfékben a lángosozni vágyók.
Áremelést nem tervez, a sima lángost a tavalyi, igen baráti 990 forintos áron, a tejfölöset 1390-ért, a sajtosat 1590-ért, a sajtos-tejfölöset: 1790-ért, míg a legextrább tejföl-bacon-lilahagyma feltétkombinációval gazdagított változatot 2200-ért kínálja.
A siófoki Calypso közvetlenül az Ezüstpart vitorláskikötőnél található. Kenesei Lavinia, az üzletet üzemeltető család tagja 15 évesen lángossütéssel kezdte vendéglátói hivatását, amelyet hosszú évek után is űz, ugyanazon a helyen, igaz, mára egy 40 főt foglalkoztató, büfé jellegű étteremben. Egy régi, jól bevált receptet és technológiát használnak ma is, áraik viszont a megkérdezett büfékhez viszonyítva kicsit magasabbak, de a vendéglátós szerint sajnos a vendégeiknek meg kell fizetniük, hogy a Balaton-parton, kulturált, rendezett körülmények között fogyaszthatják el az ételeket, nem egy talponállóban, egy szalvétáról.
A megemelkedett árak hátterében nagyrészt a dolgozók bérigénye áll, amely hatalmasat ugrott az elmúlt időszakban. Ez emeli a lángos árát is
– tette hozzá Kenesei Lavinia.
Idei áraik úgy néznek ki, hogy a sima lángos 1850 forint, a fokhagymás 2100, a sajtos vagy tejfölös 2250, a sajtos-tejfölös 2650, míg a legdrágább a bolognai sajttal 3250 forint. Rengeteg visszajáró vendégük van, és meglepő módon arra is van igény, hogy az éttermükben is felszolgálják a strand nagy kedvencét. A szakember szerint az igazi jó lángos titka a receptúra mellett abban áll, hogy a megfelelő módon kell kezelni a tésztát, figyelni a kelesztésre, de arra is, hogy ne álljon túl sokat a nyers tészta. Ezért a legjobb lángost szerinte a csúcsidőszakban lehet elkészíteni, amikor folyamatosan megy a munka, forró az olaj, sülnek a lángosok, és rögtön fogyasztják is.
Természetesen otthon, házilag is elkészíthetjük a közkedvelt fogást, sőt a receptek némelyike azt ígéri, finomabb lesz, mint a strandon kínált lángos. A lángoskörkép során tapasztaltak szerint nagyobb család esetén – vendéglátóhely függvényében – komoly pénzeket spórolhatunk vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.