Ígéretes jövője van a magyarországi komló- és sörárpatermesztésnek, mivel az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyobb mennyiséget is felvásárolni ezekből – mondta Nagy István agrárminiszter a Somogy megyei Kastélyosdombón csütörtökön.
A tárcavezető erről a Heineken Hungária Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet komlótermesztéssel kapcsolatos szakmai nyílt napján rendezett sajtótájékoztatón beszélt, ahol felidézte azt is, hogy a két szereplő és a kormányzat összefogásával indult el öt évvel ezelőtt a kenderféle termesztése a dél-somogyi településen.
Kastélyosdombón ezzel az összefogással munkát, megélhetést, megmaradást és fejlődést biztosítottak, miután egy merész gondolatból indulva csoda történt a településen – mondta Nagy István, aki szerint az első öt év új kezdetként vonul be a magyar komlótermesztés történetébe. Elmondása szerint a kastélyosdombói komlótermesztéssel igényekre adtak választ, ahogy
a minisztériumnak is folyamatosan választ kell adnia a megváltozó éghajlati viszonyokra, társadalmi és gazdasági igényekre.
A tárca mindennapi munkája a miniszter szerint arról is szól, hogy megtalálják, hol van egy-egy, az adott növény termesztésére alkalmas termőterület, illetve termőtáj, munkaerő, tudás, gazdasági igény, illetve hogyan lehet ezeket összehangolni. Az első ötéves tanulási időszak után az agrárminisztérium célja a fejlesztés, bővítés, amelyet a kastélyosdombói komlótermesztés során megszerzett tapasztalatok alapoztak meg.
Nagy István szerint a magyar komlóra nagy igény van, a magyarországi sörgyárak képesek nagy mennyiségben felvásárolni a terményt. Arra biztatta a magyar gazdákat, hogy bátran vágjanak bele a kenderféle termesztésébe, ugyanis a tárca minden egyes új ültetvény létrehozását hatmillió forinttal támogatja, és a fejlesztések támogatásában is elkötelezett. A tárcavezető szerint
a magyar agrárium az évente megtermelt 120-130 ezer tonna sörárpával már jó úton halad afelé, hogy a sörgyárak teljes sörárpaigényét kielégítse.
Az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lengyel László pedig arról beszélt, hogy a kastélyosdombói komlótermesztés első öt évének tanulsága, hogy a segélyszervezeteknek igenis feladatuk a munkahelyteremtés, ugyanis ezt a tevékenységet az állam, a gazdasági szereplők és a társadalom is támogatja. Kifejezte abbéli reményét is, hogy a termelést a jövőben tovább tudják bővíteni, ami annak is köszönhető lesz, hogy a kastélyosdombóiak néhány év alatt sajátították el azokat a gyakorlatokat, amelyeket nagy németországi termelők évtizedek óta alkalmaznak.
A Heineken Hungária vezérigazgatója, Nikos Zois pedig elmondta, hogy a somogyi komlótermesztés nemcsak jelentős hatással van a régió gazdaságára, de a Heineken olyan stratégiai céljaihoz is illik, mint a hagyományok őrzése, a helyi munkaerő támogatása és a magas minőség biztosítása. Hozzátette, hogy a Heineken soproni sörgyára teljes egészében Magyarországon megtermelt árpát dolgoz fel, meggyes sörükhöz magyar meggyet használnak, ahogy a Kastélyosdombón megtermelt komló is soproni sörbe kerül, mert cégük elkötelezett a helyi termékek és munkaerő támogatásában.
Kastélyosdombón többek között kézműves sörfőzdék részvételével abból az alkalomból rendeztek csütörtökön szakmai napot, hogy Magyarországon ott indult újra a komlótermesztés az Agrárminisztérium támogatásával a Heineken Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet közös programjaként öt évvel ezelőtt. A szakmai napon a résztvevők bepillantást nyerhettek a mintagazdaság életébe, megtekinthették a komlófeldolgozó rendszert, a komlóültetvényt és a komlószárítót is, továbbá előadásokat hallgathattak meg és sörkóstolón vehettek részt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.