Itt a friss lista: ezek most Magyarország legjobb éttermei, hullottak a Michelin-csillagok – meglepetést okozott a vidék
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig egy Michelin-csillagot nyert el idén.

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta, hogy
Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért el:
tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült.
„Idén is töretlen a lendület: hónapról hónapra nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyi, valamint vendéglátó-bevételek, ami bizonyítja, hogy a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje.
A nemzetközi és belföldi vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket: akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újítókedve testesül meg. A Michelin-kalauz díjai ezeknek az élményeknek adják meg a nemzetközi hitelességet
– fogalmazott az államtitkár.
Csendes Olivér, a Visit Hungary igazgatója elmondta: a gasztronómia ma már sokkal több, mint kulináris élmény, közös, nemzetközi nyelv, amely összeköti az embereket és kultúrákat. Egyre többen indulnak útnak azért, hogy megízleljék egy ország valódi karakterét:
az utazók közel 20 százaléka kifejezetten gasztronómiai élmények miatt utazik,
a prémium utazók több mint fele már előre lefoglalja a kiszemelt éttermeket. „A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb motivációja, ebben Magyarország különösen erős” – tette hozzá.
Csendes Olivér szerint a teljesítmények mögött rengeteg munka, odaadás és kreativitás áll. Az értékelés alapjául az alapanyagok minősége, a technikai tudás, a séf személyiségének megjelenése az ételekben és az ízek harmóniája szolgál.
Nem csak budapesti éttermeket díjaztak
Az idén egy Michelin-csillagot kapott a 42 (Esztergom), a BABEL (Budapest), a Borkonyha Winekitchen (Budapest), a Costes (Budapest), az Essencia (Budapest), a Pajta (Őriszentpéter), a Rumour (Budapest) és a Salt (Budapest) étterem.
A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén az őriszentpéteri Pajta érdemelte ki,
az év nyitása pedig Gerák Máté Padi nevű rátkai étterme lett, amely felkerült a Selected Restaurants válogatásba is.
A legjobb szervizért járó díjat az UMO Budapest nyerte el, a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Pallag Dávidot (Rutin, Budaörs) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Varga Norbert (Stand, Budapest) lett.
A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte a budapesti Cabrio étterem és a 94’ Konyha & Bar (Budapest).
Eddig Magyarországon két két Michelin-csillagos étterem, nyolc egy Michelin-csillagos, hat zöld csillagos, tizenhárom Bib Gourmand-díjas és 55 Michelin által ajánlott étterem van – hangzott el a díjátadón.
Kiosztották a kulcsokat is – hoteleket is díjaztak
A Michelint elsősorban a kiemelkedő vendéglátóhelyeket összegyűjtő listáiról ismerik, de a szállodákról is készítenek listákat, és ahogy az éttermek krémjét csillagokkal, a szállodákat újabban kulcsokkal emelik ki. A Michelin Guide magyarországi hotelkalauza 42 kivételes élményt kínáló hazai szállodát tartalmaz, közülük a kiemelt kulcsos minősítést 13 kapta meg.
A teljes listán és a „kulcsosok” közt is tarolt a főváros, de vidékiek is bőven kerültek be, erős pozíciókkal a Balaton régió és Szeged. A kulcsos minősítés maga is többlépcsőjű, a legnagyobb értékű a három kulcs. Az első magyar válogatásban három kulcsot még nem adtak szálláshelynek, de két kulcsot két hotel szerzett – mindkettő Budapesten –, egyet pedig tizenegy.
A kétkulcsos szállodák:
- Four Seasons Hotel Gresham Palace (Budapest),
- Matild Palace, a Luxury Collection Hotel (Budapest).
Az egykulcsos hotelek:
- Anantara New York Palace Budapest,
- Dorothea Hotel (Budapest),
- Hotel Clark Budapest,
- Kimpton Bem Budapest,
- Kozmo Hotel Suites & Spa (Budapest),
- Párisi Udvar Hotel Budapest,
- Verno House (Budapest),
- W Budapest,
- Botaniq Castle of Tura,
- Hotel Petit Bois (Balatonfüred),
- Platán Manor (Tata).
A magyar Michelin-lista további szállodái:
- Natura Hill Zebegény,
- Pest-Buda Design Hotel (Budapest),
- Aria Hotel Budapest,
- Kástu by Pajta (Őriszentpéter),
- Hotel Rum Budapest,
- Baltazár Budapest – Boutique Hotel,
- Hotel Collect (Budapest),
- Andrássy Kúria & Spa (Tarcal),
- LUA Resort (Balatonfüred),
- Al Habtoor Palace Budapest,
- Aurea Ana Palace (Budapest),
- Hotel Vinifera Wine & Spa (Balatonfüred),
- Minaro Hotel Tokaj,
- BoHo Hotel Budapest,
- Avalon Resort & Spa (Miskolctapolca),
- Palatinus Boutique Hotel (Pécs),
- Hotel GIN Budapest,
- Mandilla (Köveskál),
- Sirius Hotel (Keszthely),
- Le Primore Hotel & Spa (Hévíz),
- Viale Boutique Hotel (Villány),
- Natur Lodge Tiszafüred,
- Noir Hotel (Szeged),
- Art Hotel Szeged,
- Riva Prestige Hotel (Szeged),
- Turul Boutique Rooms & Apartment (Szarvas),
- Mövenpick Balaland Resort Lake Balaton (Szántód),
- H11 Rooms (Esztergom),
- 1552 Boutique Hotel (Eger).


