Világgazdaság

Adó(s)paradicsom

Nem elég hatékony a kormány pr-tevékenysége. Ha ugyanis a kabinetnek a vállalkozásbarát politikájáról kell beszélnie, az illetékes politikusok többnyire csak olyan apróságokkal traktálják a közvéleményt, hogy a következő két évben két-két százalékponttal csökken a munkáltatói tb-járulék, vagy 10 millió forintig nem kell társasági adót fizetniük a cégüket fejleszteni kívánó kisvállalkozóknak, illetve a Széchenyi-terv hatalmas forrásokat szabadít fel a vállalkozások számára. Az igazi kedvezményt azonban nem említik, pedig az nemzetközi viszonylatban is egyedülálló: Magyarországon ugyanis a vállalkozásoknak egyáltalán nem kell semmiféle közterhet fizetniük.
Bármily meglepő, a hír igaz. A magyar rendőrség és adóhatóság ugyanis precedensértékű döntést hozott a napokban. Mégpedig azt, hogy ha valaki egy fantomcégnek eladja tetemes köztartozást felhalmozó vállalkozását, az nem követ el bűncselekményt. Felelőssége legfeljebb a vevőnek lenne, de az természetéből adódóan nem létezik. Ráadásul büntetni csak azt lehet, aki eltitkolja adófizetési kötelezettségét, ha azonban bevallja, de nem fizeti ki, akkor nem követ el törvényszegést. Magyarán: bolond az a vállalkozó, aki befizeti köztartozását, hiszen úgysem büntetik meg. Legfeljebb az okozhat némi kellemetlenséget, hogy időnként új céget kell alapítania, de az újonnan támasztott kereslet nyomán nyilván lesznek olyanok, akik némi jutalékért vállalják a tartozások lenyelését és eltüntetését.
Ne lepődjön meg ezután senki, ha ugrásszerűen megnő a magyarországi vállalatok versenyképessége. A külföldi befektetők egymást taposva próbálnak majd meg nálunk céget alapítani, hiszen ennyire kedvező adózási környezetet legfeljebb csak a Karib-tenger néhány kisebb szigetén találnának. De nem maradnak ki a jóból a hazai vállalkozók sem, a most már deklaráltan létező lehetőséget kihasználva a nemzeti tőke is megerősödhet.
A kormány vélhetően csak azért nem törli el hivatalosan is a társasági adót és járulékterheit, hogy ne érhesse szó a ház elejét, és ne vegyék fel Magyarországot az OECD-nek az adóparadicsomokat felsoroló feketelistájára. Akinek azonban füle van rá, az érti a hatóságok üzenetét: add el a köztartozásod egy fantomcégnek, és mentesülsz a terhek alól!
Most már csak azért kell drukkolni, hogy az imént említett ügyben még akadékoskodó ügyészség nehogy mégis valami törvénytelenséget tárjon fel.

Gaál Csaba-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek