Világgazdaság

Minimálbér alulnézetből

Égnek a telefonvonalak az egyéni vállalkozókra, családi betéti társaságokra specializálódott könyvelőirodákban. Mindenkinek ugyanaz a problémája: mit csináljon, ha nem lesz annyi bevétele, mint amennyi a jövő évi kötelező A statisztikákból tudható, hogy sok százezer ember érint az ügy. Többségükben olyan "vállalkozókról" van szó, akik józan eszükkel sohasem vágtak volna bele semmilyen üzletbe, de az élet -- amelynek piacgazdaság az egyik álneve -- rákényszerítette őket.

Garázsboltos, falusi bicikliműszerész, foltozó szabó, irodaházi takarító, éjjeliőr, és ki tudja, hányféle kisegzisztencia érzi azt, hogy végveszélybe kerül. Az az összeg -- kereken 60 ezer forint --, amibe jövőre a minimálbér kerül adóstól, járulékostól, mindenestől, tetszik, nem tetszik, százezreknek jelent megoldhatatlan problémát egyszerűen azért, mert soha nem is volt és soha nem is lesz ekkora bevételük.
A döntéshozók számára ezek a legeslegkisebbek -- mindegy is, hogy milyen kormány van éppen hatalmon -- soha nem voltak érdekesek. Manapság különösen divatos vállvonogatva úgy nyilatkozni: akinek még ennyi bevétele sincs, az nem is igazi vállalkozó. Mármost épp ez a lényeg: ezek tényleg nem igazi vállalkozók, fogalmuk sincs a marketingről, nem hallottak még Ogilvyről és a reklám up to date információi sem érdeklik őket. Isten háta mögötti falvakban, 20-40 százalékos állástalanság közepette próbálnak talpon maradni, nem segélyből, hanem saját ötletükből, munkájukból megélni -- úgy, ahogy tudnak, addig, amíg bírják. Nincsenek abban a helyzetben, hogy árat emeljenek, hiszen -- maradva egy garázsboltos példájánál -- a hipermarketek által diktált gyilkos versenyt igazából már most sem bírják. Sanyi bácsi, aki 150 forintnál nem kérhet többet a nadrágfölvarrásért, életében nem keresett még egy hónap alatt 60 ezer forintot -- ráadásul a kuncsaftok száma sem mutat emelkedést.
A könyvelőirodákban jelenleg azt az egyenválaszt adják a kérdésekre, hogy fogalmuk sincs, mit kellene tenni. Egyesek azt tanácsolják, legalább az adót és járulékokat fizessék be -- de hát ennél nagyobb önbecsapás nem létezne. Nyilván lesznek olyanok, akik legyintenek az egészre, becsukják a boltot és beállnak a segélyre várók sorába. Nem kizárt, hogy a szürkegazdaság is nyer egy-két ügyes kezű -- számlával azonban nem rendelkező -- mesterembert. Sok minden lehetséges. Csak egyvalami nem: nem lenne szabad úgy tenni, mintha nem lennének százezerszámra nagyon-nagyon kicsi "vállalkozók", mert igenis, vannak.
Az azonban nem biztos, hogy lesznek is.

Ballai József-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek