A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap csütörtökön A magyar fiatal demokraták dilemmája címmel közölte tudósítója, Andreas Oplatka cikkét. A szerző megállapítja: Torgyán József, az FKGP hevesen vitatott elnöke ugyan "rendet tett" saját portáján, ám e rend természetét és tartósságát illetően kétes. Utal a cikk arra, hogy a pártra különféle korrupciós történetek miatt hónapok óta nyomás nehezedik, népszerűsége riasztóan csökken, ennek hatására ellenzéki csoport alakult ki a pártban, s hogy az elnöknek sikerült a lázadást, legalábbis egyelőre, elfojtania, amennyiben Csúcs Lászlót meghallgatás és vita nélkül kizárták a frakcióból.
Noha Csúcs kizárásával és további négy képviselő önkéntes távozásával a koalíció többsége hat mandátumra csökkent, ez nem jelent veszélyt, mert a függetlenek közé ülő képviselők kétségkívül továbbra is a kormány oldalán szavaznak majd -- írta Oplatka. Ugyanakkor rámutatott: ennél nagyobb veszély, hogy Torgyán ügyei és a pártjában uralkodó állapotok kompromittálják az egész koalíciót. Az ellenzék vezetői igyekeznek is tőkét kovácsolni ebből, amikor hangoztatják, hogy a mezőgazdasági minisztérium kevéssé hatékony és gyanúsan pazarló vezetése nem az FKGP belügye, és felveti a kormányfő felelősségének kérdését.
Orbán Viktor az utóbbi időben valóban tett olyan lépéseket, amelyek elárulták, hogy Torgyán tehertétellé vált számára -- írta Oplatka, s megemlítette többek között az FKGP egyik - Torgyán tisztségének átvételére készséget mutató -- lázadójának fogadását. A szerző szerint azonban Torgyán számára ennél nagyobb súllyal esik latba, hogy az év eleje óta a Pénzügyminisztérium ellenőrizheti a mezőgazdasági minisztérium szubvencióit, amivel nyilván azt akarják megakadályozni, hogy az agrártárca osztogatta pénzek a parasztok helyett az FKGP politikai klienseihez kerüljenek. Torgyánnak szóló, világos célzást jelent Orbánnak a miniszterek külföldi utazásainak ellenőrzését elrendelő utasítása is. "A költségek nem jelentősek, de rossz vért szülnek egy olyan országban, ahol a puritán hivatali magatartás nem tartozik a hagyományok közé" -- írta Oplatka.
A szerző rámutat: ilyen helyzetben áll fenn már egy ideje a Fidesz és az FKGP között kötendő új választási szövetség kérdése. A Fidesz habozni látszik, mert jelenleg aligha lenne túl népszerű ünnepélyesen kinyilvánítani, hogy a következő periódusban is Torgyán pártjával szándékozik kormányozni. Az idő azonban fogytán van, hiszen közelednek a választások. Azt senki nem hiszi, hogy Torgyán most végleg konszolidálta pártját, s az FKGP magához tér majd. Valószínűbb, hogy a hanyatlás folytatódik, s hogy a Torgyán-probléma csak 2002 tavaszán oldódik meg az FKGP választási vereségével -- írta Andreas Oplatka.