Világgazdaság

Bulgáriába szökött a csalással vádolt bankár

Megszökött az amerikai hatóságok elől a Credit Suisse egyik bolgár származású brókere, akit azzal vádolnak, konzervatív papírok helyett rizikós jelzálogpiaci befektetésekbe tette ügyfelei pénzét.

Megszökött az igazságszolgáltatás elől a Credit Suisse csalással vádolt egykori brókere – írja a Wall Street Journal. A hatóságok két New York-i banki alkalmazott, Juian Tzolov és Eric Butler ellen indítottak eljárást, mivel azt feltételezik, hazudtak ügyfeleiknek arról, hogy mibe fektették be a rájuk bízott pénzt. A befektetők konzervatív, alacsony kockázatú papírokat szerettek volna, a két bankár azonban kockázatot jelzálogpiaci papírokba tette a pénzüket.

A két férfi tavaly szeptemberig dolgozott a Credit Suisse-nél, majd a Morgan Stanley-hez igazoltak át, ám onnan június elején, ahogy a botrány kipattant távozniuk kellett. Időközben azonban Tzolovnak nyoma veszett, és a hatóságok azt gyanítják, szülőföldjére, Bulgáriában szökött. Az még egyelőre kérdéses, hogy Bulgária kiadja az Egyesült Államoknak a brókert. A két ország közötti kiadatásokról szóló új egyezmény szeptemberben lép majd életbe, és elvileg a befektetési csalásokkal vádolt bűnözőket is érinti majd.

Credit Suisse csalás Tzolov bűntény jelzálog