Világgazdaság

Ütközés melegkérdésben: az SZDSZ hevesen, a jobb oldal óvatosan reagál Tölgyessy szerint

Nem voltak kiáltó, bántó hibák a hétvégi melegrendezvénnyel kapcsolatban, egy szabad országban előfordul, hogy valami irritálja a közvéleményt és vannak zavargások is – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző, aki szerint azonban a zavargókat szigorúbban kellene büntetni.

Tölgyessy Péter elmondta: Magyarországon nincs sok zavargás. Dániában például sokkal több van, tavaly halálos összecsapás is történt, miközben Dánia régi demokrácia és a világ egyik legboldogabb országa.

Az elemző szerint az azonban nagy hiba, hogy nem alkalmazzák a bíróságok a megfelelő büntetőjogi szankciókat. Szerinte nem elegendő, hogy aki Molotov-koktélt dob egy rendőrre, ugyanakkora büntetést kap, mint egy gyorshajtó.

Végrehajtható börtönbüntetéssel kellene – és a törvények szerint lehetne – az ilyen cselekményt büntetni. Ettől persze nem lesz kevesebb zavargás – tette hozzá Tölgyessy.

A nagy közéleti szereplők alapvetően ütköznek a melegkérdésben, a jobboldali pártok valószínűleg ezért reagáltak óvatosan, a szabaddemokraták pedig ennyire hevesen – mondta Tölgyessy Péter.

KK - Főoldal bal meleg KK - Főoldal jobb TV-csatornák SZDSZ Tölgyessy pártMÁV repülés jobb BÉT Egészségügy - Gyógyítás