Világgazdaság

Wirtschaftswoche: Politikai válság és gazdasági hanyatlás Törökországban

Az exportra menő termelés adja az jelenleg az egyetlen kapaszkodót a török gazdaság és az ottani vállalatok számára, mert a fogyasztókat messzemenően elbizonytalanítják az ország gazdasági kilátásai.

A valuta gyengül, és ezzel egyidejűleg erősödik az az ottani vezető tőzsdeindex az idei első félév során 37 százalékot veszített az értékéből.

Mint a Wirtschaftswoche rámutat , Törökországban paradox helyzet alakult ki: a gazdaságban lenne erő, hogy könnyebben vészelje át a globális pénzügyi válságot, de a belpolitikai feszültség mindenre árnyékot vet. Az országba dől a működő tőke: tavaly közel 20 milliárd dollárnyi közvetlen érkezett az országba, amit az idei első két hónapban – egy további, ugrásszerű növekedéssel – 7,4 milliárd dollár követett.

A kivitel – részint a hagyományos szektorokból, részint az ottani olcsó munkaerőre telepített korszerű üzemekből – továbbra is növekszik, nagy része ráadásul olajexportáló térségekbe (Közel-Kelet, Oroszország) megy, ahol nem lanyhul a kereslet. A mégis meglévő bajokat a kiéleződő politikai feszültségből vezetik le: a legutóbbi választásokat magabiztos fölénnyel nyerő kormánypárt ellen alkotmánybírósági eljárás folyik, azzal a hivatkozással, hogy a szekularizált államrend megbontására és a közélet iszlamizálására törekszik.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy – feltételezések szerint nyugdíjas tábornokok – terrorcselekményekkel provokálnák a hadsereget egy katonai hatalomátvételre. Ebben a helyzetben – figyelmeztet a Wirtschaftswoche – könnyen elveszíthetik bizalmukat a befektetők az, alig egy-két éve is még gazdasági csoda-országnak tekintett Törökország iránt.

Wirtschaftswoche Törökország hanyatlás válság