Világgazdaság

2,7 milliárdos fejlesztés a zalakarosi gyógyfürdőben - állami támogatással

Új szolgáltatásokat is kínáló négyszintes fogadóépület épül Zalakaroson annak a 2,7 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően, amelyhez 809 millió forint összegű állami támogatást biztosít a kormány - mondta Horváth Vencel, a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A gyógyfürdőben a vendégkör stabilizálását és újabbak megnyerését remélik a szolgáltatások bővítésével együtt járó beruházástól - emelte ki Horváth Vencel.

Kifejtette: eredetileg hatszintesre tervezték az új épületet, amelynek egyelőre négy emelete készül el. Ez lesz a központi fogadóépülete a fedett fürdőbe érkező vendégeknek, de itt kapnak helyet az öltözők, értékmegőrzők, az orvosi rendelők, továbbá az élménycentrumhoz kapcsolódó, már meglévő vagy újonnan induló szolgáltatások terei. Fitnesz és wellness részleg, "szépségfarm", továbbá animációs lehetőségekkel kiegészített gyermekmegőrző is létesül az új épületben.

A szintenként 1.200 négyzetméter alapterületen a szolgáltatások jobb csoportosítása is lehetővé válik, de sort kerítenek a fedett fürdő felújítására is, miután kikerülnek onnan a kiegészítő létesítmények.

A beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás már korábban megkezdődött, a napokban lezárul az ajánlattevők alkalmassági igazolásának beadási határideje.

Horváth Vencel arra számít, hogy ez év november elejére vagy közepére aláírhatják a kivitelezői szerződést, majd még az idén megkezdődnek az előkészítéshez szükséges közműkiváltási és földmunkák.

A kivitelezés tervezett ideje 36 hónap, de az elképzelések szerint 2010 áprilisában már megnyitnák az F épületet, ezt követően pedig megkezdődhet a fedett fürdő átépítése.

A Gránit Gyógyfürdő vezetője a tavalyi, 720 ezres vendégszámhoz képest mintegy öt százalékos visszaesésre számít idén, de ez nem veszélyezteti a fürdő nyereségességét. A kisebb forgalom egyik oka, hogy a tavalyi első öt hónaphoz képest idén nem volt annyi hosszú hétvége.

A csökkenés egy másik okaként a túl erős forintot jelölte meg a fürdő vezetője. A jelentős számú német nyugdíjas vendég számára ugyanis komoly "érvágást" jelentett idén a forint erősödése, ennek a vendégkörnek a csökkenését pedig nem ellensúlyozta eléggé a cseh turisták örvendetesen növekvő száma sem.

Gránit gyógyfürdő Horvát Vencel Zalakaros