A GE Energytől vásárolt berendezések segítségével az ukrán Krasznojarmejszkaja Zapadnaja bányavállalat 2011-től évente 122 millió köbméter földgázt takaríthat meg, és 2 millió tonnával csökkentheti a széndioxid-kibocsátást, állítja közleményében a GE. A megtakarított gázmennyiség egy közepes város éves fogyasztásának felel meg. A bánya működéséhez szükséges energiát 20, összesen 129 megawatt áramot termelő, környezetbarát GE Jenbacher gázmotor állítja elő. Az ukrán bánya saját áram- és hőellátását képes biztosítani, melynek erőműve a termeléskor keletkező metánt használja üzemanyagként. A beruházásnak köszönhetően a bányában termelődő gáz hasznosításával a robbanásveszély is mérséklődik.

A Krasznojarmejszkaja Zapadnaja nevű szénbányászati vállalat a kelet-ukrajnai Krasznojarmejszk városban épülő erőművéhez rendelte meg a három megawatt teljesítményű GE gázmotorokat. Az alacsony metántartalmú alkalmazásokhoz kifejlesztett Jenbacher egységek a helyi energiahálózattal párhuzamosan fognak működni. A bánya gázüzemű erőművének áramtermelő kapacitása 60,9 megawatt, hőtermelő kapacitása pedig 67,8 megawatt. A JMS 620 GS-S.L típusú kogenerációs Jenbacher motorokat 2008 és 2011 között szállítják. A gázmotorok mellett a GE szállítja a teljes hőhasznosító rendszert, a vészhelyzeti hűtő-, vezérlő- és szinkronizációs rendszereket, továbbá az erőmű beindításáról és beüzemeléséről is a cég gondoskodik.

A Jenbacher egységek hosszú távú szervizelését az erőműi projekt kivitelezője, a kijevi Sinapse CHNPP végzi, mely a régióban a GE hivatalos kiskereskedőjeként is működik. A kelet-ukrajnai projekt a gazdaságosság mellett a bányán belüli munkabiztonságot is növeli. Az új gáz-hasznosítási program részeként az üzemeltető korszerűbb bányagáz-szellőztető berendezést is felszerel.

A keletkező metán helyi energiatermelésre való felhasználásának köszönhetően kevesebb gáz tud az oxigénnel keveredni, így kisebb lesz az esélye annak, hogy egy robbanásveszélyes elegy alakuljon ki. Míg Közép- és Kelet-Európában számos szénbánya a kitermelés során keletkező metángáznak csupán egy kis részét használja fel gőztermelésre, addig Ukrajna regionális vezető szerepre tett szert a legmodernebb technológia alkalmazásában, melynek segítségével a gáz felhasználását a helyszíni áramtermelésre is kiterjeszti. Az ukrajnai bányaipar eddig 44 J620 GS Jenbacher gázmotort rendelt a GE-től a metángáz-hasznosító projektekhez.