Világgazdaság

Tartalék adatokra vár a piac

Az amerikai könnyűolaj (WTI) ára 2 százalékot drágult tegnap óta: 108,5 dollárig hordónként. Kedden még 2,5 százalékot csökkent az ár, mivel az árfolyam mozgása a pénzügyi krízis és a reálgazdaság lassulása miatt nem képes irányban maradni és hektikusan ingadozik – hívják fel a figyelmet árupiaci kereskedők.

A londoni brent 104,67 dollárra drágult, a tegnapi 103-as értékéről. „A kőolaj piacok rendkívül bizonytalanok a gazdasági és pénzügyi kilátással kapcsolatban” – véli David Moore, a Bank of Australia árupiaci stratégája. A múlt heti amerikai tartalékkészletekről szóló adatot ma délután publikálja az USA energia ügynöksége. Várhatóan folytatódik a készletek csökkenése: a múlt heti 291,7 millió hordónyi tartalékról, 2,5 millió hordóval csökkenhet a készlet, és ezzel túllépi az elmúlt hetek 14,2 millió hordónyi csökkenését.

Várhatóan a gázolaj tartalékok is alacsonyabb szinten állnak: a piac arra számít, hogy a 184,6 millió hordó állománya további 3,6 millióval csökkent le az elmúlt héten. A készletek megcsappanásáért a hurrikán szezon a felelős, de a minapi texasi petrokémiai raktárrobbanás is árfelhajtó hatással bír a mai árfolyamra. Mindezek ellenére, a pénzügyi krízis és reálgazdasági lassulás világszerte foghatja vissza az energiafelhasználást. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az év végére várt 145 dolláros ár helyett 115 dollár körül mozoghat a jegyzés átlaga.

tartalék készlet David Moore kőolaj gázolaj Goldman Sachs hurrikán szezon WTI energia ügynökség jegyzés raktárrobbanás árfolyam Brent